Общество

Кларинет, виолончело и пиано днес на Зимни музикални вечери

Пазарджик Камерен концерт очаква меломаните в третия ден на Зимни музикални вечери. На сцената ще звучат Estampie за кларинет, виолончело и пиано на Петър Петров, Соната оп. 6 за виолончело и пиано на Рихард Щраус,

Бурлеска за виолончело и пиано на Иван Спасов, LUDUS MINOR за кларинет и виолончело на Паул Хиндемит и Трио за кларинет, виолончело и пиано ор. 114 на Й. Брамс. Солисти са Александър Василенко – пиано, Георгита Бояджиева – чело и Росен Идеалов – кларинет.

АЛЕКСАНДЪР ВАСИЛЕНКО е роден през 1966 г. в София.

Завършва СМУ Любомир Пипков“ в класа по пиано на Анна Илиевска и ДМА Панчо Владигеров“ при професорите Джулия и Константин Ганеви. Преподава в катедра Пиано“– ТКДФ на НМА Проф. Панчо Владигеров“ и в НМУ Любомир Пипков“ – София. През 2012 г. защитава докторат на тема Късните клавирни цикли на Любомир Пипков. Интерпретационни и педагогически проблеми“.

Носител е на награди от международните клавирни конкурси в Усти над Лабем (Чехия), Салерно (Италия) и Сенигалия (Италия). Реализирал е многобройни рецитали и изяви в концертни програми, включително в рамките на редица международни фестивали. Има много записи и участия в предавания на БНТ, БНР и редица частни медии.

В клавирно дуо с Ася Василенко осъществява многобройни концертни изяви в България, Гърция, Италия, Германия, Франция, Унгария, Словакия, Япония, САЩ. Спечелват Първа награда и Специалната награда Кодама“ на Международния конкурс за клавирни дуа в Токио през 1998 и почетен диплом от финала на Международния конкурс TIM – Рим през 1999. През 2006 БМЦ издава CDРазходка из европейската класика“ (клавирни миниатюри за четири ръце) на дуо А&А Василенко.

ГЕОРГИТА БОЯДЖИЕВА завършва СМУ „Л. Пипков”, София, в класа по виолончело на Лола Попова и ДМА „П.Владигеров“ при проф. Венцеслав Николов. Специализира в Московската консерватория – виолончело при проф. Н. Шаховская и камерна музика при проф. Т. Алеханов. Участва в различни тематични концерти в Москва и Петербург. Води майсторски класове по чело и камерна музика в Гърция /Атина, Патра/.

Осъществява над 60 премиери /български и световни/, включително с посветени на нея произведения.

Представя цялостното творчество за чело и пиано на композитори от ранга на Бах, Бетовен, Брамс и Хиндемит в сътрудничество със пианистите Димо Димов и Стела Димитрова-Майсторова.

Като солист и камерен изпълнителмногократно участва в престижни международни фестивали в България и чужбина като „Мартенски музикални дни“, „Софийски музикални седмици“, „Салон на изкуствата“, „Варненско лято“, „Аполония“, Международен фестивал за съвременна музика „Wien Modern“ (Виена), „Meridian“ (Букурещ), „Фестивал за съвременна музика“ на West Deutsche Rundfung“ (Витен, Германия)и др.

През 2012 г.получава Кристална лира от СБМТД за високи творчески постижения и за издадения през същата година компакт диск „Диалози”, осъществен съвместно с кларинетиста Росен Идеалов.

Записва за БНР, Радио-Кьолн, Радио-Москва.

В момента е доцент по камерна музика в ИФ на НМА „Проф. Панчо Владигеров”.

РОСЕН ИДЕАЛОВ е възпитаник на Варненското музикално училище „Д. Христов“ и на НМА „Проф. П. Владигеров“ – София, в класа на проф. Сава Димитров по кларинет и на проф. Константин Чилев – камерна музика. Участва в майсторски курсове на Аурелиан-Октав Попа по съвременна музика и интерпретация.

Лауреат е на Седмото общобългарско състезание за певци и инструменталисти (1984) в специалностите кларинет и камерна музика.

През 1999 г. на Международните конкурси „Музиката и Земята” и „Млади Виртуози” – София е удостоен с награда за педагогически постижения.

През 2005 г. получава наградата „Златно петолиние“ за високи художествени постижения и принос за разпространението на българската музика.

През 2009 получава награда „Златна лира” за върхови постижения в изпълнителското изкуство и високи педагогически постижения.

През 2012 . за компактдиск„Дилози“ иконцерта –промоция за неговото представяне получава наградата „Кристална лира“ на СМТДБ в категорията „Камерна музика” заедно с виолочелистката Георгита Бояджиева.

Преподава камерна музика,оркестрово свирене и кларинет в НМУ „Л. Пипков“ – София. От 2006 г. е хоноруван преподавател по камерна музика в НМА „Проф. П.Владигеров“.

Росен Идеалов концертира активно повече от 30 години като солист и камерен изпълнител у нас и в чужбина – Италия, САЩ, Германия, Австрия, Чехия, Русия, Словакия, Унгария, Китай, Корея, , Румъния и др. Бил е солист на най-добрите български симфонични, камерни и духови оркестри. Участвал е на сцената на най-престижни международни музикални форуми и фестивали – Wien Modern, Triest Prima, „Варненско лято“, „Софийски Музикални седмици“, „Салон на изкуствата“, „Аполония“, Musica Nova, „Звук и връзка – София” и др.

Коментари

Остави коментар