Криминално

Катастрофата на жп прелеза в Септември приключи с шестгодишна присъда

Пазарджик С присъда от шест години лишаване от свобода приключи на първа инстанция, Окръжен съд Пазарджик, делото за катастрофата на жп прелеза в Септември през миналата година. Инцидентът стана на 7 май, когато преминаващ през прелеза товарен автомобил с влекач беше блъснат от пътнически влак. В резултат на това загина една жена, а други двама пътници със средни телесни повреди. Обвиняем за катастрофата е шофьорът на камиона Спас Г.

Днес пред съда се яви машинистът на влака Ахмед Ахмедов, който припомни фаталния ден, видян от локомотива по линията, преминавана от него в продължение на 21 години. Отдалече видял, че от ВРЗ излиза автомобил и тръгва към прелеза. Първоначално не се притеснил, като помислил, че камионът ще спре. Светофарната уредба показвала зелена светлина за железния път, което означавало, че за останалите участници в движението преминаване не е разрешено. Не е сигурен дали камионът е ускорил, за да премине преди него през прелеза. Успял да подаде звуков сигнал и да задейства екстрената спирачка на влака, но това не помогнало. Сблъсъкът с камиона бил в задните гуми на влекача.

Данните по делото показват, че при удара част от товара на камиона – метални валове, е навлязъл във влака, което е основната причина да има пострадали.

Обвинението поиска днес от съда именно шестгодишна присъда. Прокурорът отчете обстоятелствата в полза на подсъдимия – добри характеристични данни, семейна и трудова ангажираност. Отчете и утежняващите като административни наказания по ЗДвП. Той напомни, че инцидентът е причинен по непредпазливост, но в случая се касае за самонадеяност. Тази позиция застъпиха и частните обвинители.

В предходно заседание адвокатът на обвиняемия, Костадин Узунов коментира пред журналисти, че не са поискали съкратено съдебно следствие, тъй като обстоятелствата в обвинителния акт водят до заключение, че деянието е извършено при по-тежка форма на небрежност, което според тях не е така. И в пледоарията си пред съда днес той каза, ако съдът намери подзащитния му за виновен, това да е в по-леката форма на непредпазливост – професионална небрежност, а като човек, който издържа семейство, наказанието да е условно. Спас Г. в последните си думи каза, че сигурността на този прелез не е гарантирана и може да доведе до ново ПТП, а в процесния ден той е спирал многократно, когато е необходимо. Подсъдимият изрази убеденост, че не е виновен и помоли да бъде признат за невинен.

Наложената шестгодишна присъда следва да бъде изтърпяна в затворническо общежитие от открит тип. За същия период Спас Г. се лишава и от право да управлява МПС.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Коментари

Остави коментар