Култура

Калугерово посрещна 24 май с ремонтирано читалище

Калугерово

В деня на българската писменост и култура – 24 май,  в Калугерово бе открито изцяло ремонтираното и обновено НЧ „ Теофил Бейков 1907”. Голямата читалищна зала не успя да събере всички жители и гости на селото дошли на тържеството.

Лентата, при откриването на читалището, бе прерязана от кмета на община Лесичово инж. Серьожа Лазаров, зам.-областния управител на област Пазарджик Гинче Караминова и председателя на читалището Пенка Димитрова.

Сградата на читалище „ Теофил Бейков” е построена през далечната 1958г. и оттогава подобно капитално реновиране не и е било правено, заяви в словото си кметът Серьожа Лазаров. Ремонтът и обновяването на културната институция е осъществено по два, разработени от администрацията на община Лесичово,  проекта  на ОП” Развитие на селските райони”.

Първият от тях, който включва ремонтните дейностти  на сградата, е по мярка „322- Обновяване и развитие на населените места”. Неговата стойност е 819 148 лв., с ДДС. Той включваше пълна подмяна на покрива , поставяне на нова настилка и изолация, външно боядисване на читалището.

Вторият проект, който е по мярка „321- Основни услуги за населението”, е на стойност 210 242 лв., с ДДС. С тези средства е доставено ново оборудване и обзавеждане на читалището. Подменени  са седалките в кино –салона. Доставени са нови шкафове,  рафтове, бюра, маси и столове.

Читалището е оборудвано с нови компютри и кино машина, екран и интерактивна дъска, озвучителна и осветителна техника.

На тържеството по откриването бяха раздадени свидетелствата за успешно завършената учебна година на първокластнитице от ОУ” Хр. Ботев” – Калугерово, а местни състави и деца изнесоха концерт. В новото си  читалище  жителите на Калугерово се насладиха и на театралната постановка „ Крадецът на тролейбуса”, подарена им от община Лесичово.

Коментари

Остави коментар