България

Изстрели за свободата на Пещера

Пещера

Пушки гърмяха в Пещера. Изстрелите известиха на 19 януари Освобождението на родопския град. Залпът беше изстрелян за първи път по повод днешния ден. Двама хайдути – Димитър Руски в казашка униформа и Нейчо Дечев от смолянското сдружение „Родопски хайдути” в хайдушка униформа, заедно с ученици от Пещера бяха на пост на паметника на кап. Сафонов. Там за 137 път пещерци отдадоха почит пред героизма на загиналите за свободата.

46490ec22cc5a66714ea87e2a470fdad20656b2358ba3716b0311081b8fdcd0d

„Трудно е днес след 137 години да си представим силата, чувствата, умилението на нашите предци от изгряващата свобода. През изтеклите години от Освобождението, отношението на пещерци към датата 19 януари не се промени. Нека и днес в това трудно време не забравяме цената на националната свобода, родена със саможертвата на героите”.

Това е част от емоционалната реч на Секретаря на община Пещера Николай Гълъбов пред десетките дошли на паметника на кап.Сафонов, където традиционно се отбелязва извоюваната свобода. Освен него глава пред делото на героите сведоха кметът Георги Козарев, народния представител Десислава Костадинова, председателя на Общинския съвет Анастасия Младенова, политически партии, общественици, граждани.

Коментари

Остави коментар