Институции

Историята на крепостта „Цепина“ оживява в изложба

Дорково Изложба „Средновековна крепост Цепина“ ще бъде открита в Туристически информационен център Цепина в ракитовското село Дорково, съобщават от РИМ.

Изложбата на музея и Община Ракитово, е реализирана по ОП „Регионално развитие“ и е представена в две от залите на третия етаж на обособения в близост до крепостта Цепина информационен център. Целта на проекта е  да представи историята и резултатите от археологическите проучвания на крепостта Цепина.

Експозицията е дело на екип от специалисти от Регионален исторически музей -Пазарджик, а експонатите са предоставени от фонда на музея. В експозиционните зали са разработени две основни теми: „Крепостта „Цепина“ през вековете“ и „История на проучванията на крепостта „Цепина“.

Първата тема е представена чрез оригинални артефакти от дългогодишните археологическите разкопки. През периода ІХ до ІІІ в. пр. Хр. скалистото възвишение е светилище от открит тип на местното тракийско племе беси. От този период в експозицията са представени култова пластика и керамика, дала името на този вид керамика – тип „Цепина“ в Родопите и страната. Експозицията представя и периода след християнизирането на бесите в края на ІV век от епископ Никита Ремесиански, когато тук възниква значим християнски комплекс. Периодът е застъпен от добре изразена гражданска и църковна архитектура. Акцент при разработването на първата основна тема е „Цепина през ХІІ- ХІV век“, разкриващи разцвета на крепостта в началото на ХІІІ век, когато тя е престолнина на деспот Алексий Слав (1207-1216).

Втората тема е разработена чрез богат фотодокументален материал (карти, планове, фотографии, текстове). Представени са и оригинални издания на проучвателите, посветени на изследванията на крепостта и научно-популярните статии на краеведите. Интересът към крепостта като културна и туристическа дестинация е подчертан чрез излезлите рекламни материали за Цепина.

Откриването е в петък, 26 септември от 13.00 часа.

Коментари

Остави коментар