Общество

Йотова против втори мандат на Кристалина Георгиева

За БСП листата на АБВ за Европейските избори е конкурентна като всяка друга. Това заяви пред медии евродепутатът Илияна Йотова, след като беше свалено политическото доверие от президента Георги Първанов, Румен Петков и всички членове на левицата, свързани с проекта АБВ.

Според нея решението е „израз на логиката”. „Независимо от многократно протегнатата ръка, стана ясно, че ще има нова листа. Няма как на едно място да бъдем хора, които ще работят в две посоки. Още повече, че ние не сме били активната страна”, коментира Йотова.

„Аз съм против Кристалина Георгиева да бъде издигната за втори мандат като еврокомисар от българското правителство”,  заяви евродепутатът, след като името на настоящия еврокомисар бе споменато от премиера Пламен Орешарски като добър пример за надпартийна кандидатура при изслушването му в Народното събрание в петък.

„Кристалина Георгиева не направи достатъчно за да защити интересите на България в кризата с бежанците. Повярвайте ми, тя има такива лостове, макар че фактически трябва да работи със страните, от които тръгват бежанците”, посочи Йотова. Тя сподели още, че „в някои среди в Брюксел” не са доволни от работата й с проблемните страни. „За тях бяха похарчени 2 млн. евро, а се стигна до там те да казват: Не ви искаме повече палатчиците и одеялцата, те не решават проблема ни!”, посочи още евродепутатът. „Надявам се Пламен Орешарски да вземе информирано решение – има много добри надпартийни кандидати”, допълни тя, като изрази съмнение, че високият персонален рейтинг на Георгиева се дължи само на това, че не работи на територията на страната.

С предложението си за референдум за изборното законодателство президентът Росен Плевнелиев показа пред цялата нация, че не познава Конституцията и законите. Това заяви евродепутатът Илияна Йотова в коментар за инициативата на държавния глава пред медиите. Според нея Плевнелиев има „лоши съветници” и освен това демонстрира невъзможност „да се еманципира и винаги трябва да слуша този, който го издигна за президент”, посочи Йотова. „Ако наистина е европейски политик, за какъвто се обявява, президентът не може да смесва темата за Европейските избори с тази за изборното законодателство. Показа, че не познава Конституцията и законите, и се наложи собственият му вицепрезидент да го вкарва в правия път”, коментира Илияна Йотова.

Коментари

Остави коментар