Институции Криминално

Граха е запалил колата на прокурор Кацаров

Пазарджик

Установен е физическият подпалвач на колата на Районния прокурор Георги Кацаров. Не е установен все още поръчителя. Новината съобщи лично главният прокурор Сотир Цацаров, който дойде в Пазарджик. До разкриването на фактическия извършител се е стигнало след няколкомесечно усилие на служителите от сектор „Противодействие на криминалната престъпност” при ОДМВР-Пазарджик. Припомняме, че на 8 септември рано сутринта на улица в Септември бе запален лек автомобил „Мерцедес”, собственост на административния ръководител на Районната прокуратура в Пазарджик. Благодарение на неговата и на негови близки бърза намеса колата не е изгоряла напълно, а щетите са основно по задната част на возилото. При извършения първоначален оглед и при последвалите експертизи по категоричен начин е установено, че се касае за умишлено запалване. За разследване на случилото се е създаден екип от криминалисти, експерти, разследващ полицай, които са работили под наблюдението на прокуратурата. Предприети са поредица от оперативни и процесуални действия в резултат на които е станало ясно, че извършителят на посегателството е И.Г.- 37г., по известен като „Граха”. Той е криминално проявен за обсебване, измама, а спрямо него има и образувано следствено дело за убийство в Украйна. За измамата е признат за виновен от съда и му е постановена и влязла в сила условна осъдителна присъда. Той е задържан за срок от 24 часа в ареста на РУ-Септември. С постановление на прокурор срока на задържане е удължен със 72 часа, като предстои внасяне на искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража. Продължават действията за документиране на извършеното престъпление и установяване поръчителите на палежа.

Издирват се лицата запалили другите два автомобила – на прокурорката Васка Наскова и на шефа на местното Районно управление на полицията Ненко Годжевъргов. Не са известни и поръчителите на палежите.

От 1 месец има задържан – Х.Ш., за палежа на офиса на частен съдебен изпълнител в Пазарджик миналата година, съобщи още Цацаров. Все още обаче не е усатновен подбудителят на това престпление.

Коментари