Институции

„Хоспис-МБАЛ Пазарджик” отвори врати

 

Пазарджик С тържествен водосвет днес в МАБЛ – Пазарджик отвори врати първият в региона хоспис.

 

„Хоспис-МБАЛ Пазарджик” ЕООД се намира на територията на болницата, в съседство с инфекциозно и неврологично отделение. Доскоро площта, която заема, е била част от самото отделение.

hospis staqВ лечебното заведение ще се извършва 24-часово наблюдение и обгрижване на нуждаещи се от квалифициран медицински персонал. Фактът, че е на територията на областната болница е допълнително удобство, тъй като при необходимост ще бъдат осигурени консултации със специалисти. Хосписът разполага с 20 легла и условия, близки до домашните. Таксата за престоя ще бъде по ценоразпис.

 

hospis Lenko Shterev

Управителят на хосписа д-р Ленко Щерев коментира, че това е много по-добро място от друго заведение за отглеждане на възрастни, болни или хора с нужда от долекуване. „Той съчетава палиативни, медицински и хигиенни грижи. Такива хосписи съществуват в цял свят. Те са необходимост. След инсулт или операция, например, са нужни по-специални грижи, нужна е рехабилитация. Ние предлагаме всичко това – грижи за пациента и медицинско обслужване. Ние сме в болницата и можем да реагираме на най-малкото отклонение от нормите на здравето. Своевременно могат да дойдат всички нужни специалисти. Пациентите ще бъдат предимно хора, които се нуждаят от долечение, няма да е само място за настаняване на нелечимо болни” каза д-р Щерев.

Старшата медицинска сестра Тодорка Христова уточни, че освен управителят на хосписа и тя, за пациентите, поне на първо време, ще се грижат още две медицински сестри и пет санитарки. Запитвания за прием в хосписа вече не липсват.

Откриването премина в тесен кръг, а гости бяха изцяло работещи в МБАЛ – Пазарджик.

 

 

Коментари

Остави коментар