Култура Общество

Halloween в сиропиталището на Баткунската крепост

Написано от ПЗИНФО

Празник с мисия – ентусиасти показват най-голямата крепост в Пазарджишко, която тъне в разруха

Знаете ли къде се е намирала най-голямата средновековна крепост в Пазарджишко, ако не знаете, не се притеснявайте, малцина имат това познание. Чували ли сте за Баткунската крепост – точно тя е била главният град за цялата област през размирното Средновековие, но днес тъне в разруха. Отдавна ценностите на Баткунион са изнесени, една част са в музеите, а друга – кой ли знае къде, иманярството все още е процъфтяващ бизнес у нас.

Група от ентусиасти, живеещи в село Паталеница, което през 1955 година се обединява с близкото Баткун, са решили да пошумят около окаяното състояние на културната ценност с регионално значение.

По времето на комунистическото управление на България е взето решение върху „блестящия и богат“ Баткунион да се построи Дом за сираци – сиропиталище. Този дом е давал подслон и работа на много хора, но през 1997 година престава да съществува, сградите му са оставени без надзор и грижа, и днес са се превърнали в нещо като макет от филм на ужасите.

Така всъщност се ражда и идеята за провеждането на – “Halloween в сиропиталището на Баткунската крепост“ – събитието се организира в социалните мрежи и кани всички любопитни граждани да се запознаят с историята на превзетата преди 648 години от османските нашественици българска крепост.

„Всеки е добре дошъл. Няма вход. Мястото е диво, има прекрасна гледка към Родопа планина, Пазарджишкото поле, Средногорието и Балкана. Препоръчително е да сте се маскирали, защото все пак ще празнуваме Хелоуин. Ще ви покажем малкото останали крепостни стени, ще търсим къде точно са били двете църки, в които са се молили древните баткунци, ще видим огромните иманярски ровове, както и самите очертания на крепостта. Добре сте ни дошли, събитието е абсолютно самодейно и непретенциозно – ще има тиквени фенери, много свещи и сладкиши“, разказват организаторите.

Мислите си, че това е всичко – грешите, Баткунската крепост има още много любопитни истории за преоткриване, свързани с древни кръстоносци, бунтове, царици и царе, дали името на Паталеница. Заповядайте, за да проведем една полезна дискусия за нашето минало!

Коментари