Институции

Гражданска инициатива настоява ВиК Пазарджик да остане в държавни ръце

Пазарджик С отворено писмо с настояване ВиК – в ликвидация Пазарджик да остане в държавни ръце излязоха група пазарджиклии. За сега под тази гражданска инициатива стоят имената на петима.

Писмото е изпратено до президента на РБългария Росен Плевнелиев, до министър председателя Пламен Орешарски, до Министерски съвет, до Народното събрание, до Министерство на регионалното развитие, до главния прокурор и до медиите. 

Десислава Ангелова коментира, че на първо място ги е провокирало това, че никой не е попитал гражданите дали са съгласни държавата вече да не е стопанин на водата им и, цитирам, „да се тръгне към търсене на стратегически партньор, вероятно частна компания, която винаги се стреми към печалби, които да бъдат много над направените инвестиции”.

Според тяхна, на гражданската инициатива, преценка и проверка, наглед ВиК Пазарджик е едно много добре функциониращо дружество, което има своята база, водата която се получава и е контролирана много добре поне от две институции е добра, нормална е и цената й. „Цената на водата в София, откакто е на концесия, се е повишила два пъти. Защо трябва да се разваля нещо, което функционира и работи добре”, запита Ангелова. „ВиК Пазарджик генерира достатъчно много печалба – миналата година тя е поне 400 хиляди лева. На територията на община Пазарджик не се сещам за по-добре функциониращо дружество и който и гражданин да попитате няма да се чувства спокоен ако с водата му се търгува и цената е търговска тайна, а точно това ще стане ако има публично частно партньорство”, добави тя.

Друго, което Ангелова посочено като фрапиращо беше това, че на практика решението на ОбС Пазарджик се явявало незаконно – не можеш да тръгнеш към стъпки за придобиване на собственост, когато едно дружество не е приключило ликвидацията си и не е обявено неговите активи на кого са. Считаме това за възмутително и нахално от страна на Общината, на която й е станало като мото да казва „Държавата е лош стопанин” и точка.”, заявиха представителите на гражданската инициатива.

Водата е ресурс, за който ЮНЕСКО казва, че е №1 на планетата и считаме, че трябва да е публична собственост, категорични са петимата, сложили имената си под отвореното писмо. Те посочиха, че с много малки изключения, в цяла Европа неща като вода, образование, здравеопазване, и др. не са публично-частни партньорства, защото излизат скъпо.

„Смятаме, че по такива чувствителни теми трябва да има широки дискусии и прозрачност, защото искаме да знаем публичните средства как се разходват и се интересуваме от цената на всичко –цената на теменужките, до глобите, които ще понесем от ЕС за неизградените сметища у нас, така че на всеки пазарджиклия ще му се наложи да плати по нещо. Като граждани искаме интересите ни да се защитят.” Представителите на гражданската инициатива са готови да пристъпят към протест.

Публикуваме пълния текст на отвореното писмо:

 

До Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев

До Министър Председателя и Министерски съвет на Република България

До Народно събрание на Република България

До Министерство на регионалното развитие

До Главния прокурор на Република България

До Медиите в Република България

ОТВОРЕНО ПИСМО

От

Атанас Георгиев, Костадин Щерев, Иван Столинчев, Десислава Ангелова, Владимир Пенев

Като граждани на Пазарджик и потребители искаме важният ресурс вода да остане държавна собственост.

Не желаем да се допусне от водата ни да се генерират печалби, които ще ощетят нашия джоб.

Правото на вода е основно човешко право, затова най-разумно е водоснабдяването да бъде публична дейност и отговорност.

В момента качеството на услугата, която предоставя „ВиК – в ликвидация” е достатъчно добро и не липсват нововъведения за подобряването му. Цената на водата също е нормална.

От какво е мотивирана Община Пазарджик да поиска собствеността на водоснабдителното дружество, което е на печалба и допринася за държавната хазна? Защо да имаме доверие на общинско управление, което оправдава действията си с твърдението „държавата е лош стопанин” и как смята да се справят с управлението на нещо така отговорно като водата на 54 населени места?

Освен това Общинският съвет на същото това управление, докато се стреми да придобие собствеността на ВиК извършва незаконни постъпки и нарушава процедури.

Вече не малко пъти съдът оспорва решения на ОбС и е обяснимо защо в хората остава едно чувство на недоверие в управлението и съмнение, че някой се интересува от интересите на гражданите.

Във всички нормални в развитието си държави няма никаква тенденция към публично-частно партньорство във водоснабдяването. Настояваме „ВиК – в ликвидация” да остане в държавни ръце.

Ако някой е лош стопанин, то е защото така иска и го устройва.

Водата обаче е нещо от първа необходимост и ние, гражданите, ще пресечем всеки апетит тя да бъде обсебена от алчни интереси.

Коментари

Остави коментар