Култура

„Гласовете на Орфей” ще записват за Златния фонд на БНР, Гранд при за ПТС „Детство” в Септември

Пазарджик С първа награда се завърна Представителна формация „Гласовете на Орфей” при Обединен детски комплетс Пазарджик от четвъртото издание на Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце”, съобщават от ОДК.

Конкурсът, провел се от 8 до 10 май край Петропавловския манастир до село Арбанаси, е част от Националния сбор на овцевъдите в България, уточняват от ОДК. Той е за изпълнители в областта на музикалното и танцово фолклорно изкуство, словесния фолклор, изобразителното изкуство и художествените занаяти, свързани с овцевъдството и обичайните практики на празника Гергьовден в различните етнографски региони на България. Негов патрон е кметът на община Лясковец, Ивелина Гецова. В изданието са се включили над 2000 изпълнители и участници.

В раздел „Народно пеене“, категория „Камерни състави и групи“, втора възрастова група – професионалисти, Първа награда и запис за Златния фонд на БНР е присъдена на Представителна формация „Гласовете на Орфей“ при ОДК, с диригент Георги Иванов.

През уикенда са проведени и Фолклорни празници на любителското творчество „Да съхраним Българското” 2015. Те са организирани от Община Септември, Младежки дом, в партньорство със сдружение „Загоровче” и Църковно настоятелство при храм „Св. свщмчк Харалампий” – Септември

В раздел „Обработен фолклор”, танцови ансамбли и състави до 14 години, жури в състав Георги Гаров, Таня Щерева и Веселина Гиздова, присъди Гранд При на представителен танцов състав „Детство” с ръководител Елена Тетева. В раздел „Автентичен фолклор” от 14 до 18 години специалната награда е присъдена на Представителна формация „Гласовете на Орфей“ с диригент Георги Иванов, а до 14 години формацията има второ място.

Сн. архив

Коментари

Остави коментар