България

Галерията представя „120 години българсо приложно, декоративно и монументално изкуство”

Пазарджик Книгата „120 години българско приложно, декоративно и монументално изкуство” ще представят на 12 май в Пазарджик Съюзът на блгарските художници и Фондация „Поддържане на изкуството в България”.

От ХГ „Станислав Доспевски”, където ще бъде представянето, анонсират, че изданието представя внушителна група пластични изкуства, също толкова значими, колкото изящните изкуства в общата панораба на художествения живот в България. Книгата е своеобразно продължение на „120 години българско изкуство (съююзи, дружества и групи 1892-2012)” и заедно с това до голяма степен предтавлява самостоятелен том.

Читателят има възможност да се запознае с историческия развой, богатството на стилови и тематични тенденции, значителни автори и ярки художествени постижения в областта на църковната и стенно-монументалната живопис, витража и монументалната скулптура, на текстила и модата, керамиката и стъклопластиката, дърворезбата, медалната скулптура, накита, пластиката от метал и кожа, сценографията и анимацията, комикса и карикатурата. Изданието запълва една съществена празнина в историята на българското изобразително изкуство и ще бъде от полза както за специалисти, така и за и любители.

Коментари

Остави коментар