България

Еврокомисията ще преразпределя бежанци сред държавите членки на ЕС

„ЕК ще предложи пилотен проект, въвеждащ схема с квоти за преразпределение на бежанците“, заяви Илияна Йотова – зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП след днешното заседание, на което Европол и ЕК представиха новия оперативен съвместен екип МАРЕ.

Европейската комисия изготвя схема с квоти за преразпределението на бежанците в Европейския съюз. Това стана ясно няколко дни след трагичната смърт на стотици бежанци, трафикирани от каналджии и удавили се край италианските брегове. Още от 2011 г. г-жа Йотова настоява другите държави членки из ЕС да проявят солидарност със страни като България и също да поемат част от бежанците. „Радвам се, че Европейската комисия най-накрая е осъзнала проблема и днес се очаква да предложи схема за квотно разпределение на бежанците между държавите членки. Аз бях една от първите, които повдигнаха въпроса и се надявам, че днес идеята за квотно разпределение ще намери мнозинство в Съвета на ЕС. Това е особено важно, за да облекчим нашата страна.“, каза г-жа Йотова. Схемата с квоти ще бъде определена спрямо показатели за последните три години като обща площ на конкретна държава членка, броя на нейното население, размера на БВП и броя на подадените молби за убежище. Предложението ще се обсъди на извънредната среща на Съвета по-късно днес следобед, където правителствените и държавните глави ще обсъждат спешни мерки за справяне с трафика на бежански потоци към ЕС.

Илияна Йотова заяви по време на заседанието на парламентарната комисия в ЕП, че „Европа трябва да спре да действа като пожарна команда“ при решаването на бежанския въпрос. Тя допълни, че очаква с интерес решението на правителствените и държавни глави тази вечер и особено предстоящите предложения на ЕК за цялостна общоевропейска политика в областта на миграция. Очаква се еврокомисар Димитрис Аврамопулос да обяви предложенията на ЕК в края на месец май т.г.

Представители на Европол и Европейската комисия дойдоха в Европейския парламент и неговата ресорна комисия, за да представят пред евродепутатите Оперативния съвместен екип МАРЕ (JOTMARE), иницииран и ръководен от Европол. Той ще съчетава аналитичните ресурси на Европол и възможността на държавите членки да извършват координирани действия срещу каналджиите и трафика на хора. Подобен екип (DAIDALOS) бе съставен между Гърция и Европол по-рано тази година, в резултат на което бяха задържани 16 каналджии, 280 фалшиви документи за самоличност и бе установено, че трафикантите събират между 4000 и 9000 евро от един нелегален мигрант. Новият съвместен екип МАРЕ предвижда и изпращенто на офицери за свръзка от държавите членки в трети страни на транзит за бежанските потоци. Особено внимание ще бъде отделено на Турция, която е най-големият транзитен център, в който е концентриран огромен брой от бежанците.

„Всяка мярка за прекратяване на престъпната дейност на трафиканти и каналджии е добре дошла, но трябва да имаме ясна общоевропейска стратегия какво ще правим с бежанците, които приемаме. Това е особено важно на фона на притеснителната информация, която чухме от представителя на Европейската комисия. Според техните прогнози се очаква значително по-голям бежански натиск през близките месеци в югоизточните части на ЕС, отколкото по италианските брегове.“, коментира Илияна Йотова след заседанието на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Коментари

Остави коментар