Общество

ЕП прави кампания с по-малко от 50 евроцента на жител в Европейския съюз

Брюксел Кампания за 16 милиона евро подготвя Европейският парламент. Тя трябва да стигне до жителите на страните-членки и да ги мотивира да отидат да гласуват. Институционалната кампания ще има за цел единствено да обяснява на европейците защо трябва да гласуват на предстоящия вот, обясни през регионални медии от България Йоанис Дармис-ръководител на службата за медии и медиен мониторинг в Европарламента.

Всъщност кампанията вече е в своята втора фаза.Тя информира за направеното до момента. Тя ще продължи до пролетта догодина. След това кампанията ще информира за датата на изборите. Според Дармис много хора в Европа не знаят кога ще се избира новият парламент. А вотът ще бъде между 22 и 25 май. Повечето държави ще гласуват на 25 май/събота/. В някои страни обаче, като Великобритания и Холандия, се гласува в сряда, за това изборите ще са 22 май.

Тези избори ще имат особена тежест след влизането в сила на Лисабонския договор. Той дава повече права на парламента, а от членовете на ЕП ще зависи и изборът на следващия председател на Европейската комисия. А колкото повече европейски граждани гласуват, толкова по-силен и легитимиран ще е парламентът, категоричен е Йоанис Дармис.

Коментари

Остави коментар