Институции

„Екогласност“ срещу добива на волфрам край Велинград

София

На нарочна пресконференция, организирана от ПК „Екогласност”, бе съобщено от лидера Емил Георгиев за готвеното гражданско неподчинение на велинградчани срещу концесията на пловдивската фирма „Ресурс – 1” за добиване на волфрам. В мига, в който инвестиционното намерение на фирмата стана достояние на жителите на Велинград, те реагираха твърде спонтанно и бурно.

Еколозите застанаха в центъра на това недоволство и заявиха категорично и открито позицията си да спрат концесионера.
Всъщност находището „Грънчарица център”, което се намира на територията на община Велинград е било разработвано и в периода от 1975 – 1983 г., но обектът е бил закрит поради мощното недоволство на хората в онова време срещу добива на волфрамосъдържащата руда. А причините за недоволството са били единствено здравословни – местните жители били убедени, че болните от рак са се увеличили от този добив.
Сега протестите на велинградчани са от друго естество – градът им се слави като балносанаториум и СПА-център на България, тук идват много туристи, за да се лекуват и ако концесията се разреши, това ще попречи на туризма.

На същото мнение са и органите за местното самоуправление. Общинския съвет и общинската администрация са твърдо решени да не допуснат отрицателни въздействия върху околната среда, което би довело до отлив на туристи. Още повече, че общинската администрация активно работи за скорошното стартиране на ски-проекта „Сютка”, който е несъвместим с добиването на рудата. Това е твърдата позиция на хотелиерите, ресторантьорите, гражданите и гражданските сдружения. Още повече, че по конституция подземните богатства са общонародна собственост и мнението на живеещите на територията на общината.
Би трябвало да е от съществено значение. Ние, от „Екогласност” сме твърдо зад позицията на велинградчани, заяви Емил Георгиев, и такава ще си остане нашата позиция по време на широкото обществено обсъждане на проблема, което ще се състои в края на този месец.

В случай обаче, че ръководството на РИОСВ-Пазарджик не се съобрази с исканията на хората от този край, ние от ПК „Екогласност”, съвместно с обществеността на Велинград ще започнем организиране на протести и гражданско подчинение, заключи Георгиев.
Освен това „Екогласност” ще потърси и съдействието на съответните министерства, защото политиката за опазването на околната среда не е нито лява, нито дясна. Тя е възможната политика, която се канят да реализират новите министерства. Ако не го сторят обаче ще се повтори онова, което се случи в района на град Меричлери: унищожена природа, ограбена и унищожена земеделска земя частна собственост, унищожаване на историческото наследство в района и застрашаване здравето на хората. Същото би се случило и с жителите на района ако тук започне добиването на волфрамова руда.

От фирмата концесионер уверяват, че това не може да се случи, тъй като добива няма да е на открито. Но велинградчани са проучили и знаят: в доклада на ОВОС е записано, че мястото за добиване на волфрам попада точно в зоната на защитените води в района. Взривните дейности може да доведат до смесването на потоците с минерална и питейна вода, така както се случи в Меричлери.
Първоначално екологичното министерство категорично не одобрява инвестиционното намерение на фирма „Ресурс – 1” и иска мотивирана оценка за вредните въздействия върху околната среда. Изненадващо обаче в последните дни на правителството на Орешарски МОСВ си сменя позицията и официално излиза с положителна позиция като препоръчва на експертния съвет на РИОСВ-Пазарджик да одобри инвестиционното предложение. Доскорошната си позиция смени и РИОСВ-Пазарджик като възразява против проекта „Сютка”с мотива, че с изграждането му ще се попречи на развитието на синия минзухар. Интересно какво ги е мотивирало, се питат екогласниците, височайшето административно разпореждане за смяна на позицията или предизвикателството на финикийските знаци.
Засега отговор на този въпрос няма./ БЛИЦ/

Коментари

Остави коментар