Институции

Доц. Стайко Спиридонов: Не трябва да има парични взаимоотношения между лекар, пациент и неговите близки

Велинград-Пазарджик

Реформата в здравеопазването е задачата, с която влизам в политиката. Тя може да бъде направена само от професионалисти, от специалисти в бранша. В моето професионално развитие аз съм се доказал, имам и готовност за това – в политиката влизам с готов законопроект, който по нов начин изцяло решава проблемите в здравеопазването.  Това заяви на среща с медици в МБАЛ „Велинград“ водачът на листата на АБВ в 13-ти многомандатен избирателен район доц. д-р Стайко Спиридонов.

„Проблемите не са един и два, а грешката в здравеопазването е системна. Имаме недофинансиране в големи размери на здравните дейности, защото липсва остойностяване. Лекарският и сестринският труд не са остойностени в клиничните пътеки. А един лекар не бива да мисли нито за пътеките, нито за материалите, неговото внимание трябва да е ангажирано изцяло с пациента. Не трябва да има никакви парични взаимоотношения между лекар, пациент и неговите близки. Това е един от принципите към който съм се придържал в подготвения от мен законопроект“, заяви още доц. Спиридонов. Той посочи, че решението на проблемите в здравеопазването минава през демонополизация на Здравната каса, допълнителен здравноосигурителен фонд и саморегулация чрез Лекарска камара. Колегите му от Велинград поискаха от него лекарите да бъдат защитени от посегателства по време на работа чрез криминализиране на нападенията над медицинския персонал.

По-рано днес доц. Спиридонов беше официален гост на Сдружение за онкоболни и приятели – Пазарджик по повод старта на 13-та кампания за борба с рака на гърдата. Мария Чергарова, председател на Сдружението и на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лицата с онкологични заболявания му връчи грамота за дарителската му дейност.

Доц. Спиридонов поздрави и членовете на пенсионерски клуб „Явор“ по повод Празника на възрастните хора и предаде на всички членове поздрави от кръстника на клуба Благо Солов, който беше възпрепятстван да бъде гост на тържеството. „Собствените ни успехи често се дължат на лишенията, които са изживели нашите родители, за да ни осигурят добро бъдеще или образование. Ще се радвам винаги да Ви намирам в добро здраве и празнично настроение, като днес“, беше отправеното от доц. Спиридонов пожелание към хората от третата възраст.

Коментари

Остави коментар