Институции

Доц. д-р Стайко Спиридонов: За да имаме здравеопазване, трябва да направим революционни, радикални промени

Необходими са три основни промени: демонополизация на Здравната каса,  остойностяване на медицинските дейности и саморегулация чрез Лекарска камара 

Пазарджик

В здравеопазването има системна грешка и то се нуждае от радикални промени. Без революция в здравеопазването ние няма да имаме здравеопазване. Три са основните промени. Те включват демонополизация на Здравната каса, чрез допълнителен здравноосигурителен фонд, остойностяване на медицинските дейности и саморегулация чрез Лекарска камара. Това заяви на среща с медици от Областната МБАЛ „Пазарджик“, водачът на листата на АБВ в Пазарджик доц. д-р Стайко Спиридонов.

Не е нормално Здравната каса да няма собствена банкова сметка и всички социални плащания, включително и здравната вноска да постъпват в една държавна сметка. В момента касата е финансиращ придатък към държавата. Парите за здраве трябва да отиват за здраве. АБВ застава зад идеята за осигурено и достъпно здравеопазване и безплатни лекарства за децата и пенсионерите, допълни доц. Спиридонов.

В болниците имаме недофинансиране на здравните дейности, защото липсва остойностяване. Лекарският и сестринският труд не са остойностени в клиничните пътеки. Да не говорим, че един обикновен апендицит трябва да бъде заплатен различно от един перитонит, както и това, че стойността на здравните дейности в една болница, която поддържа 24 часа 365 дни в годината Спешна помощ е различна от тези на другите лечебни заведения. Затова остойностяването на медицинските услуги е особено належащо, посочи  доц. Спиридонов.

Третата необходима промяна е създаването на Лекарска камара. Според водача на листата на АБВ в Пазарджик Българският лекарски съюз е изчерпал своите възможности и съществува предимно като профсъюз. Лекарската камара ще осъществява саморегулация, като контролът ще се извършва от специалисти, а не от чиновници. Доц. Стайко Спиридонов съобщи пред колегите си от Пазарджик, че е подготвил законопроект, с който се решават изцяло и по нов начин проблемите в здравеопазването.

Ние сме за либерализация в здравеопазването –  повече държава към контрола и пазар при услугите. В медицината това означава по-свободен пазар  на медицинските услуги с държавна, а не административна регулация, посочи още доц. Спиридонов.

Коментари

Остави коментар