Общество

Днес е Голяма Богородица

Успение (заспиване) на Пресвета Богородица е един от 12-те велики християнски празници, чествани и от православни и от католици. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Нейната смърт била тъй лека и блажена, че приличала на заспиване. Оттук и думата "успение" – заспиване.

Три дни преди смъртта, архангел Гавриил й съобщава, че Бог е пожелал да я вземе в своето Царство, за да царува вечно с Него. Последното й желание било да види светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим. Три дни след това, сам Иисус Христос слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред Нея закъснелият апостол Тома, но намират само плащеницата й. 

Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците, обкръжена от ангели, Божията майка, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни.

В памет на явяването й пред апостолите, Църкавата определя този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба".Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рожденият ден на Христовата майка. След тържествена литургия, в църквата се освещават обредни хлябове, които жените раздават за здраве и за умрелите.

Вярващите търсят покровителството на Св. Богородица в житейските проблеми. Провеждат се родови срещи, свързани с жертвоприношение – курбан за живот, здраве, плодородна година, против премеждия и болести. 

Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, пиле каша, тиганици, варено жито, царевица, диня, грозде. Празникът е предшестван от 15-дневен пост в чест на св. Богородица.

Днес празнуват всички Марии и производните на това име – Марияна, Мариана, Мара, Мими, Мика, Маша, Марио, Мариан.

 

Коментари

Остави коментар