Институции

Директорът на РЗИ: Сватбите на открито да се забранят

Пазарджик РЗИ Пазарджик застава категорично зад радикално решение на въпроса с ромските тържества на открито, каза на пресконференция днес директорът на инспекцията, д-р Фани Петрова.

„Категорични сме, че сватбите на открито трябва да бъдат забранени. Има си регламентирани места. Така както останалите сватби се провеждат на закрито, редно е да се прави и с ромските и те да не нарушават обществения ред.

При замервания на шума, провеждани многократно досега, не се е случвало да има показания под допустимите норми – винаги са над тях. Засипани сме от жалби и сме изпращали в срок протоколите за предприемане на административно-наказателни мерки от страна на Общинска администрация.”, каза още д-р Петрова.

Очаква се на следващото заседание на ОбС – Пазарджик да бъде обсъдено предложение за изменение на Наредбата на обществения ред, с което да се забранят шумните ромски сватби и тържества на открито.

Какво е предизвикателството да живееш в „Ябълките”? От първо лице:

Като жител на кв. Ябълките, който е пропищял от шумовия терор, не се сещам за нито едно „за” тези тържества, освен че самото тържество е проведено и, напр., детето е оженено. 

Сещам се обаче за много против от страна на хората, принудени да живеят с това: правото на почивка след работен ден – за доста хора същият е шумен; правото дори да се пребивава в това, което би трябвало да е дом; правото да се отглеждат и възпитават деца; правото на социален живот – ние сме гостоприемна нация, но гостите у хората, живеещи в непосредствена близост до местата, където се разполагат тържествата, са изключителна рядкост, та дори сънят често е мираж.

Или този проблем е особено тежък само в Пазарджик и то само в един квартал, или в останалата част от страната хората в смесени квартали имат изключително висок праг на търпимост. Някой да е чул този проблем да стои в друг район на България? Аз не съм! Явно Пазарджик е изключение. Европа няма нужда да се споменава. Макар че като говорим за интеграция, нека същата не е само дума. Спазването на правилата и зачитането на реда и останалите хора би трябвало да са част от интеграцията

Коментари

Остави коментар