Институции

Директорът на РИОСВ призовава за съвместни действия при овладяване на проблема със старите автомобилни гуми

Пазарджик Директорът на РИОСВ-Пазарджик Костадин Гешев проведеднес първата среща със собственици на автосервизи и пунктове за смяна на гуми в Пазарджик, съобщиха от екоинспекцията.

На срещата той е предложил съвместни действия за решаване на проблема с неправилното депониране и оползотворяване на този отпадък. Представена е разработена схема за ежедневно извозване на стари автомобилни гуми от обектите в Пазарджик в периода 1 април – 15 май, сочен като пиков за смяната им, без това да ангажира бизнеса с допълнителни такси.

Гешев е споделил очакванията си, че по този начин поне 80% от старите гуми няма да попаднат на места, където се оползотворяват неправилно – за добиване на скрап, чрез запалване /най-често на сметищата / и за отопляване на оранжерии.

Експерти на РИОСВ са разяснили изискванията на Закона за управление на отпадъците при съхранението и транспортирането на автомобилни гуми и начина за водене на отчетност. На срещата са раздадени информационни материали за вредите за човешкото здраве от изгарянето на гуми, както и за санкциите при подобни нарушения.

Кампанията ще продължи със срещи с бизнеса на 20 март и с кметовете на населени места през следващата седмица.

Коментари

Остави коментар