Общество

Детска площадка събира светлина и игра на едно място

Пазарджик „Къщичките светят и е много забавно!”, така само с няколко думи 6-годишният Дани описа новата придобивка за децата в парк „Острова” в Пазарджик.

Иновативната детска площадка се състои от 4 люлки. Уникалното при тях е, че при използването им се улавя кинетичната енергия от движението и всяка люлка свети със собствена светлина. При едновременното им използване пък в средата светват фигурки на къщички. Така под формата на игра се онагледява принципът, че за да се произведе енергия трябва да се извърши определено действие, а пък работата в екип постига по-голям резултат.

Площадката е първата такава в страната и е дарение от EVN. Тя беше открита от кмета на Пазарджик Тодор Попов и председателят на УС на EVN Йорг Золфелнер. При откриването Попов, наред с благодарността си към дарителите, изрази удовлетворението си, че в нашия град се открива първата такава детска площадка, на която уредите за забавление произвеждат енергия. „По този начин се надявам да създаваме у децата навици да пестят енергията и да имат друг прочит в това отношение. Оттук нататък всички ние трябва да се възпитаваме и да имаме културата на енергийната ефективност. Надявам се на децата да им хареса.”, добави Попов.

Йорг Золфелнер се пошегува че Пазарджик е нещо като План „Б” за пловдивските родители и често с децата си идват в Острова. Той подчерта, че е важно децата рано да учат за ел.-енергията, което е лесно с площадка като откритата, защото играят и виждат, че има резултати.

Децата от детска градина „Радост” поздравиха гостите с песен и превзеха площадката.

Коментари

Остави коментар