Политика

Десислава Костадинова посети наводнените Главиница и Мало Конаре

На снимката: Улица в Главиница,къщите се отводняват

Мало Конаре, Главиница

Народният представител от ГЕРБ Десислава Костадинова посети селата Главиница и Мало Конаре. Двете населени места са част от селищата, които високите подпочвени води наводниха.

В Главиница Костадинова бе придружена от общинския съветник от ГЕРБ Радка Кежева.

Glavinica navodnenie1

 Десислава Костадинова и Радка Кежева разговарят с жители на Главиница

Там, депутатът от пазарджишкия избирателен район, проведе разговори с част от живеещите на ул. „11”. В тези разговори Николина Киркова сподели, че толкова много вода за последно е виждала през 1961 година. Жената разказа, че в наводненото мазе на къщата е унищожена цялата зимнина, за която се е трудила през лятото. Гинка Михайлова от същото село сподели пред народния представител, че тя и нейните съселяни искат канализация. Те са убедени, че ако имаше канализация, днес нямаше да съществува подобна ситуация. Под вода са улиците, дворовете, приземните помещения. Кметът на Главиница Емануил Христев пък изрази тревога от факта, че под половин метър вода е и гробищният парк.

malo konare u4ili6te1

Десислава Костадинова, земеделският министър Десислава Танева и Ивелина Василева – министър на околната среда и водите в наводненото котелно на училището в Мало Конаре

В Мало Конаре Десислава Костадинова посети местното основно училище „Св.Св. Кирил и Методий”. По същото време в школото бяха и министрите на околната среда и водите Ивелина Василева, нейният заместник Павел Гуджеров и на земеделието Десислава Танева. Пред тях директорката на училището Славка Апостолова разказа, че в 140-годишната му история подобно наводнение не е имало. Избените помещения и котелното са под вода. С помпа се отводнява котелното, за да може парното да работи, а учебните занятия да не се прекъсват.

Над 70 {5096c976179be6c5a378f3ca71010889c012c7db7f7ec4b11baea3e99cce71d3} от къщите са засегнати, информира кметът на Мало Конаре Димчо Караиванов. Докато Костадинова и министрите бяха в селото, то остана и без вода заради авария. Така чешмите на малоконарци останаха сухи, за разлика от домовете им.

И в двете населени места, хората споделиха, че от съображения за сигурност са спрели електричеството в къщите си.

На всяко едно от местата имаше екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението” Лично комисар Иван Панайотов координираше отводняването. То обаче, по думите на огнеборците, докато не спре да вали дъжд е неефективно, тъй като водата се връща отново.

Коментари

Остави коментар