Политика

Десислава Костадинова-Гушева:Трябва да има работа за младите хора в Пещера

Единственият представител на община Пещера в листата на ГЕРБ за предстоящите парламентарни избори Десислава Костадинова-Гушева даде интервю за радио „Фокус”. Ето какво каза тя за националната медия:


– Г-жо Костадинова, вие сте икономист по образование със специализация по Международна дипломация и световна икономика, но имате сериозен опит като регионален мениджър в международна копания, специализирана в дейностите свързани с Европейските фондове. Въпреки че вече приключи единият планов период и България влиза в своя втори седем годишен период в ЕС, все още на дневен ред стоят много специфични проблеми пред реализирането на проектите по Оперативните програми на ЕС. Дайте пример за това какво трябва да се промени?

 

Не трябва да се допуска забавяне. Това се случи тази година с проекти по няколко мерки – за модернизиране на стопанствата, преминаване към неземеделски дейности и подкрепа за микропредприятия към Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Тогава неуредените взаимоотношения между ДФ”Земеделие” и земеделското министерство въвлякоха фирмите от нашия регион, а и от цялата страна в изключително неблагоприятна ситуация. Личните ми наблюдения са, че в частния сектор в тази ситуация се изгуби доверието към институциите, но по-страшното е, че това недоверие се прехвърля и към европейските програми.

 
– По време на предизборната кампания вие се срещате с много хора от региона. Какви проблеми поставят те пред вас и какъв ангажимент за решаването на някои от тези проблеми бихте поели? Ето например във вашата община – Пещера проектът за водния цикъл предизвика недоволството на много хора, най-вече в Радилово.

Факт е, че в Радилово ще са необходими много средства, за да се поправят щетите по инфраструктурата. Проблемите на хората от Пещера, Брацигово, Велинград не се различават съществено-те искат по-добър живот, по-спокоен живот. Но много от тези хора имат и индивидуални проблеми- те страдат от недостатъците на здравната система, имат нужда от подкрепа за селскостопанската си дейност. Мисля, че включвайки се в листата на ГЕРБ, всъщност публично се ангажирам да изпълнявам предизборната програма на нашата партия, а тя при всички случаи е обърната и в полза на хората.


– Какво ще направите като депутат за вашия район – Пещера?

За да се стигне до конкретни действия свързани с моя роден край, трябва да се случат няколко важни неща на национално ниво. В предишния си управленски мандат ГЕРБ не успя да увеличи достатъчно пенсиите и парите за майките-две големи групи от хора, които зависят именно от тези социални плащания. Когато това стане, ще има ефект и върху моите съграждани. Важно е да направим, така че да има работа за младите хора. Сега те бягат от Пещера и населените места в района. Близостта на Пазарджик и Пловдив ги привлича и те обикновено не се връщат, след като получат образование извън Пещера. Това е и един от приоритетите в моята регионална програма – да привлечем инвеститори, които респективно да осигурят повече работни места. Въпреки че в Пещера има големи предприятия като „Биовет” и „Винпром-Пещера”, много други бяха закрити, беше разбито обущарството. Това остави една част от работоспособното население без работа. Не на последно място трябва максимално да се използват европейските програми, които дават шанс за временна заетост.

Ако сме осигурили по-добри доходи и за повече хора, то тогава можем да мислим за конкретните проблеми на община Пещера, а и не само. Защото ако аз бъда депутат в следващия парламент, то ще представлявам цялата област, а благодарение на настоящата ми работа мисля, че познавам проблемите на всички общини.

Но ако говорим конкретно за община Пещера- приоритетно е търсенето на финансиране за ремонт на Околвръстното шосе. То в момента е в окаяно състояние. Като млад човек ми се иска да възвърнем спортното име на Пещера. За целта обаче трябва да има подходяща зала. Защото сега нашите спортисти отиват и организират състезания в други общини. За школата създала Серафим Тодоров нищо не се чува.

Много е важно за мен и хората от Капитан Димитриево сметището, което трови жителите на това пещерско село да бъде закрито.

За Десислава Костадинова-Гушева можете да гласувате преференциално като в бюлетината отбележите своя глас за двете 9 в лявата и дясната колона.

Коментари

Остави коментар