Политика

Депутатите ог ГЕРБ за Програмата за енергийна ефективност

Пазарджик

Собствениците на панелни жилища трябва да проявят по-голяма активност при учредяването на сдружения и кандидатстването по Националната програма за енергийна ефективност. Хората трябва да имат доверие на правителството, че няма да бъдат подведени. Това казаха на пресконференция в Пазарджик народните представители от ПП ГЕРБ Десислава Костадинова и Димитър Гечев. Двамата отговаряха на актуални въпроси, свързани с безвъзмездното саниране на многофамилни жилищни сгради в първия ден от старта на програмата.

„Милион и сто хиляди домакинства ще получат шанс да се включат в програмата, а след реализацията и да усетят ползите от нея – по-ниски сметки за ток и подобрена жизнена среда. Програмата стартира от днес и ще продължи две години, период, през който ще бъдат усвоени един милиард лева“, подчерта Десислава Костадинова. По думите й, участието на собствениците е безвъзмездно, ако отговарят на условията на програмата и предприемат необходимите действия за кандидатстване.

Димитър Гечев обясни, че средствата не са разпределени по области и по общини. Според него първият по ред в случая е първи и по право. Гечев подчерта, че хората не бива да се поддават на внушенията на някои партии, че впоследствие жилищата им ще бъдат национализирани, че ще плащат допълнително санирането или че създадените сега сдружения ще понесат пасивите на своите членове под формата на неплатени сметки. „Това са манипулации, да не кажа че са пълни лъжи“, заяви  Димитър Гечев. По думите му, доверието на жителите на Област Пазарджик в програмата ще се повиши естествено, когато стартират първите проекти и се види ползата от тях, както за собствениците, така и за общините под формата на създадени нови работни места.

Десислава Костадинова призова жителите на Област Пазарджик при съмнения за нарушения на процедурите от страна на общините да бъде сигнализирана в приемните си дни, които провежда регулярно. Димитър Гечев също потвърди, че е отворен ежедневно за сигнали на граждани, свързани с нарушения по програмата. Двамата народни представители се обединиха около тезата, че обществения контрол както на хората, така и на държавните органи, отговорни за това ще позволи бързо, ефективно и качествено усвояване на отпуснатите европейски средства.

Коментари

Остави коментар