Култура

Дъжд от награди за съставите на ОДК

Пазарджик

В една българска песен се пее за „дъжд от цветя”. Подобен майски дъжд, но от награди, „заваля” след участието на състави от Общински детски комплекс – Пазарджик в Национален танцов конкурс „Южни слънца” и Национален фестивал на камерния танц.

Шестнадесетият Национален танцов конкурс „Южни слънца” се проведе от 2 до 3 май 2015 г. в град Петрич под егидата на МОН и Националния дворец на децата. Домакини на конкурса са Общински детски комплекс и Община Петрич. Около 550 деца взеха участие в конкурса и демонстрираха красотата на танцовото изкуство. 32 състава от цялата страна показаха 82 танца – народни, модерни, мажоретни и характерни. Купата за цялостно творчество, бе обявено, че ще получи най-добрият състав на конкурса лично от кмета на общината Вельо Илиев, и тази купа вече е в ръцете на момичетата от мажоретен състав „Мистерия” и тяхната ръководителка, Вергиния Нешева. Мотивирани от спечелената награда, младите дарования на Детския комплекс продължават да подготвят своите танци, с които ще се изправят пред следващите предизвикателства – Национален фестивал на мажоретните състави „Слънчева Бесапара” в Пазарджик, Международен танцов фестивал „Вълшебен свят”- Хасково и Трети световен шампионат по мажоретни танци в Прага.

По същото време в Хасково, под егидата на Общината, се проведе Национален фестивал на камерния танц, като организатор е Младежкия център в областния град. Във фестивала се включиха 28 състава от 8 области и бяха изпълнени 238 танца, от тях български народни танци – 13, характерни танци – 57, класически – 89 и съвременни – 79. Танцьорите от представителен танцов състав „Детство” с ръководител Елена Тетева спечелиха един златен и един сребърен медал в категория „Български народни танци”, с които увеличиха колекцията си от призови отличия.

Коментари

Остави коментар