Институции Политика

Червените линии, от които „БСП Лява България” няма да отстъпи

Пазарджик Имам амбицията постепенно и с последователна работа, каквато са извършвали и моите колеги до момента, да се възстановят позициите на левицата, които да съответстват на традициите на социалистическото движение в този район, на историческото роля, което има пазарджишкият край. Това каза водачът на листата на коалиция „БСП Лява България” Янаки Стоилов при официалното представяне на кандидатите за народни представители в Пазарджик.

Стоилов определи постигането на тези амбиции като изключително трудна задача. Той добави, че от предстоящите избори до голяма степен ще зависи съдбата на България и бъдещето на левицата. В тази кампания, наречена „За достоен живот в справедлива държава”, пазарджишкият регион може да бъде от тези, които най-ярко да илюстрират както проблемите в страната, така и възможностите, които се откриват пред всички нас, каза Стоилов. И още: „Знам сложната географска, етническа и религиозна структура на региона, както и натрупаните през годините икономически проблеми и високата безработица. Ще разчитаме на поставянето на реалните проблеми и интересите, които имат различните групи от населението тук.”

Сред приоритетите на коалицията Янаки, или червени линии от които няма да отстъпят, Стоилов постави преминаване към прогресивно облагане на доходите на физическите лица, създаване на равностойни условия за труда и капитала, предприемане на реални стъпки за реиндустриализация на страната, държавата да осигурява средствата за държавните и общинските училища. В областта на здравеопазването коалицията се застъпваме за засилване ролята на държавата чрез средствата в НЗОК и за това тези лечебни заведения, които ползват публични средства да не вземат пари от пациентите, каза още Стоилов. „Знаете, че ние поддържаме изграждането на Южен поток, позициите ни в големите енергийни проекти в областта на ядрената енергетика са за тяхната реализация, но сме срещу проучвания и добив на шистов газ и други методи, които могат да увредят живота и здравето на хората, да влошат качеството на почвите и подпочвените води.

Въпросите за властта се решават от всяко едно управление, но сега има по-важни въпроси, които могат да определят развитието на процесите в България за няколко години напред, независимо от това как ще се променят управленията, каза още Стоилов. Не искаме да плашим хората като нашите опоненти от ГЕРБ с някакъв апокалипсис и да се твърди, че ни предстоят големи трусове, добави водачът на листата. По думите му това е подготовка, ако ГЕРБ спечелят властта, да не решават проблемите, а в най-добрия случай да запазят съществуващото положение и да го отчитат като голям успех.

В листата на коалиция „БСП Лява България” са включени 18 кандидати. След Янаки Стоилов на второ място е досегашният народен представител Йордан Младенов от Пещера, трети е заместник-кметът на Велинград Георги Янчев, а на четвърто място е зам.-областният управител на Пазарджик Диана Варникова-Милчева.

Коментари

Остави коментар