Общество

Бюрокрацията отблъсква чужди фирми от България

Търговище Следващият материал е взет на заем от targo.org. Той е показателен за ситуацията у нас. Прочетете и си направете изводите сами.

Вчера се появиха слухове, че ЕнерСис затваря завода в Търговище и го мести в друга държава. Потърсихме за коментар ръководството на компанията. Те потвърдиха от части информацията, като в официално становище съобщиха, че действително ще има големи съкращения, но част от производството ще остане.

Фактът е, че от 31 март 2014 г. ЕнерСис спира производството на тягови и стационарни батерии в Търговище. От това ще бъдат засегнати 420 работници и служители. От ръководството на компанията увериха, че всички те ще получат адекватна компенсация. Разработена е специална програма, която има за цел да помогне на работници и служители, които се оказват в особено тежко положение. Компанията ще подпомогне с проекти развитието на местната младеж.

Като причини за преструктурирането от компанията посочват трудната ситуация на Европейския пазар и наличието на производствен свръхкапацитет. Друг мотив за действията им е липса на гъвкавост и съдействие от страна на българското трудово законодателство, данъчни процедури и екологични изисквания.

От ЕнерСис посочват и че огромните бюрократични разходи в България се отразяват силно на международната конкурентно способност. 

От ръководството на компанията са категорични, че заводът в Търговище ще остане и ще се развива като предприятие, специализирано в производството на батерии за подводници. Като най-големия производител в света на тези висококачествени батерии Енерсис ще продължи да инвестира в този бизнес.

Представителите на мултинационалната корпорация казват, че са направени огромни инвестиции водени от желанието да е надежден и коректен работодател.

Коментари

Остави коментар