Политика

БСП е за временно спиране покачване възрастта за пенсиониране, но не и на увеличаването на трудовия стаж

Пазарджик По решението на ГЕРБ за промяна в един от важните елементи на пенсионната система, Националния съвет на БСП на вчерашното си заседание прие позиция, с която подкрепя решението за временно спиране на покачване възрастта за пенсиониране, но не и на увеличаването на трудовия стаж, съобщи на пресконференция народният представител и зам.-председател на Народното събрание Янаки Стоилов.

Обръщам внимание, че покрай решаването на първия въпрос много хора като че ли не обърнаха внимание, че във втория елемент не се спира предвиденото покачване на трудовия стаж, което беше замразено през изтичащата година, добави той. Стоилов очерта основните моменти в решението, сред които предложение за цялостна преоценка на въведения преди 15 години пенсионен модел, ролята на държавата за поддържане на солидарността в пенсионната система за осигуряване и гарантиране на пенсиите на всички български граждани, анализ на състоянието на пенсионните фондове. Той добави, че от страна на БСП са събрани подписи и след ваканциите ще се проведат консултации и с други парламентарни групи за евентуална подкрепа на предложението. По думите на Янаки Стоилов, при приемането на тези законови промени, се е оформила освен формалната и фактическата коалиция, тъй като тези промени са станали възможни благодарение съюза на ГЕРБ и ДПС, както и част от групата на Български демократичен център.

От името на парламентарна група на БСП Лява България е внесен Закон за изменение и допълнение на Закона за горите в частта с добива на дървен материал. В него се предвижда се промяна в принципа и преминаване към разрешителен режим – да се изключи износът на непреработен дървен материал и да се разрешава само при определени условия.

Стоилов обобщи и работата в област Пазарджик, чийто народен представител е. Последните пазарджишки новини преди Коледните и Новогодишни празници, са посещение в домовете за деца в Лесичово и Пещера. Децата са получи играчки, книги, лакомства и дрехи.

След потърсеното съдействие от АПИ за моста при Мало Конаре, Стоилов с удовлетворение припомни, че там вече се работи. За изтеклите над два месеца след изборите са организирани срещи във всички общини в областта – с представители на ръководствата, членове и симпатизанти на БСП. Днес в Белово ще се проведе последната среща от тази поредица. В края на януари предстоят отчетно изборни конференции на структурите в областта.

Коментари

Остави коментар