Институции

Близо 10 000 с ракови заболявания в областта през 2013 година

Пазарджик Ранната диагностика и скринингът – дългосрочна стратегия за борба с рака. 4 февруари е Световният ден за борба с рака.

Ракът е водеща причина за смъртността в глобален мащаб, според Световната здравна организация. С това наименование се обозначават повече от 100 болести, които могат да поразят всяка част на организма. Най-разпространени са злокачествените заболявания на млечната жлеза при жените и ракът на белите дробове при мъжете. Следват туморите на дебелото и правото черво, на простатната жлеза и гинекологичните злокачествени заболявания при жените.

По данни на РЗИ Пазарджик, през 2013 г. в нашата област са регистрирани общо 9842 злокачествени новообразувания (6244 жени и 3598 мъже). От тях 1160 са новооткрити: 623 мъже (5 момчета) и 537 жени (1 момиче).

Най-разпространени сред новорегистрираните случаи са ракът на храносмилателните органи – 268, на дихателните органи и гръден кош – 157, меланоми и други злокачествени новообразувания на кожата – 181, на млечната жлеза – 126. При децата – на костите, на кожата и на лимфите.

Редица са причините за появата и развитието на туморните заболявания: тютюнопушенето, ниската физическа активност, наднорменото тегло, затлъстяването, инфекциите, замърсената околна среда и др.

Установено е, че 1/3 от раковите заболявания са предотвратими, като най-ефективната и дългосрочна стратегия за борба с рака са ранната диагностика и скринингът.

Най-важното за ранната диагноза е самонаблюдението. При появата на симптоми като например стомашен дискомфорт, кашлица и тежест в гърдите, промяна на теглото без причина, е необходим незабавен преглед   при лекар-специалист.

С реализирането на проекти, финансирани от Европейския съюз, Министерството на здравеопазването инвестира значителен ресурс в областта на онкологичните заболявания.

Проектът „Спри и се прегледай” даде началото на мащабна процедура за скрининг на три от най-честите туморни локализации – рак на шийката на матката, на млечната жлеза и колоректален рак. По този проект 1586 жители на Пазарджик и населените места в областта се отзоваха на поканите и преминаха прегледи.

Разширява се информираността на населението относно възможностите за профилактика на рака на маточната шийка. Стратегическата цел на Националната програма за първична профилактика на РМШ е да се снижи заболeваемостта от рак на маточната шийка чрез имунизационна защита на 12-годишните момичета от онкогенни папиломавирусни инфекции. Регион Пазарджик се нарежда на 11-о място в страната през 2014 г. с постигнат имунизационен обхват 24,4%.

Коментари

Остави коментар