Култура

Библиотеката приема патриотично състезание

Пазарджик

На 3 юни 2015 г. от 11 ч. в Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ ще се проведе състезание по история „Помни героите!“, посветено на Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Организатори на събитието са РБ „Никола Фурнаджиев“, Фондация „ВМРО“ и „Сръчко за малки и големи“.

„Помни героите!“ се провежда за първи път, но дава заявка да стане ежегодно, а състезания по история да се провеждат около всяка значима за България дата. В състезанието участие могат да вземат всички, без значение от възрстта, желаещите се разделят на отбори от по три човека, излъчват капитан, избират патриотично име на екипа и получават отличителни знаци – цветни ленти. Състезанието се състои от три кръга – „България“, „Словото“ и „Героите“, като във всеки кръг отборите получават точки за верни отговори, които се сумират. Голямата награда печели отборът, събрал най-много точки, а всички останали – поощрителни награди.

В първи кръг отборите отговарят на 20 въпроса, свързани с историята на България, във втори следва да се попълнят липсващите думи от литературни произведения на български възроженски творци, а в трети да подредят пъзел на 5 портрета на видни личности с имената им, събитие, дейност или цитат от биографията им.

„Помни героите!“ е нестандартен и занимателен начин за отбелязване на този важен за българите ден. Целта му е да приобщи повече хора към родолюбието и патриотизма. Да помним онези, които са платили с живота си, за да ни има нас днес, и не само да ги помним, но и да знаем повече за тяхното дело и живот, за пламъка в очите им, борейки се за Свободата на Родината.“ – казват организаторите.

Коментари

Остави коментар