Любопитно

Азбуката с паметник в Монголия(Обновена)

 

Кметът на Стрелча е бил гост на откриването

В деня, когато църквата почита братята Кирил и Методи в Монголия е открит паметник на бърлгарската азбука. Съобщението е на галерия „Арвтфорум“. По тяхна информация днес се е открил паметник на кирилицата в монголската столица Улан Батор.

Автор на паметника е пазарджишкият скулптур Спас Киричев, реализиран от Ордена на Рицарите тамплиери, Велик Приорат България.

otkrivane Kirilica 12.05.15

Кметът на община Стрелча Иван Евстатиев бе сред официалните гости на събитието. „Идеята  за изграждането на Паметник на Кирилицата е от преди няколко години, когато оглавявах посолството ни в Улан Батор. Тогава по мое предложение булевард в столицата на Монголия бе наречен „България”. Интересното е, че на този булевард се намира посолството на Съединените щати. Разбира се за реализацията на идеята много помогнаха и членовете на Българо-монголско дружество за приятелство”, заяви кметът Иван Евстатиев.

 

„Монголия е единствената неславянска страна, която пише на кирилица. Освен това, този народ е изключително тясно свързан с България“, обясни Овчаров мотивите за изграждането на подобен паметник в азиатската държава.

 

Посланикът на Монголия у нас Лхамсурен Дугержав припомни на специална пресконференция преди преди около месец в София, че през тази година се отбелязват 65 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави. Тогава той определи откриването на паметника като голямо събитие.

 

„След Втората световна война започнахме да използваме кирилицата като официална писменост. Благодарение на нея, през 1980 г. вече имахме 100{5096c976179be6c5a378f3ca71010889c012c7db7f7ec4b11baea3e99cce71d3} грамотност на населението и получихме признание от ЮНЕСКО“, разказа тогава дипломатът.

 

Паметникът на кирилицата се намира и в близост до централна магистрала към летището. 

 

Коментари

Остави коментар