Общество

Антония Първанова разби митовете за електронното гласуване

Пазарджик Ниската избирателна активност, все по-честите манипулации по време на избори са повод НДСВ да се върне към своята инициатива от 2005 година за задължително и електронно гласуване, каза в Пазарджик лидерът на партията и евродепутат Антония Първанова.

Нейното изказване тук е ден след като президентът Росен Плевнелиев поиска референдум по тези въпроси.

Според д-р Първанова това е решителна позиция на държавния глава с висока гражданска отговорност.

По-важното е обаче, че с тези два механизма у нас може да се сложи край на олигархичния вот, ще спрат манипулациите.

Тя опроверга трите популярни мита срещу електронното гласуване-нарушаване на тайната на вота, възможност за политическите партии да влияят на изборните резултати и опасност хакери да ударят системата за гласуване.

Като пример Антония Първанова посочи Бразилия, където гласуват около 300 000 000 и няма проблем с електронното гласуване. Всъщност по-лесно се подменя и разкрива вот в малка секция, отколкото гласовете на милиони в интернет.

Та пресконференцията в Пазарджик не беше подминат и въпросът със стимулирането при задължително гласуване. НДСВ категорично са против политика на санкциите при негласуване.

Материалното изражение на този стимул би трябвало да бъде ваучер към бюлетината, на определена стойност- на пример 20 лв. Този ваучер след това да може да се използва в рамките на 1 години като отстъпка при плащането на административни такси.

В заключение на срещата между журналисти и ръководството на НДСВ, областния лидер Иван Аврамов обобщи, че неговата партия иска просто да цивилизова политическия живот у нас.

Коментари

Остави коментар