Институции

Акция „Гергьовден“ за търговците на плодове и зеленчуци

Пловдив

Проверки в обектите за търговия с плодове и зеленчуци започва НАП Пловдив. Проверките са във връзка с предстоящите празници 1-ви май и Гергьовден и ще обхванат търговци във всички области от Южна България, които са в обсега на тукашната дирекция – Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

Инспекторите ще следят основно за издаването на касови бележки, но също и за спазване на осигурителното законодателство.

За нарушения от страна на търговци на плодове и зеленчуци са получени и множество сигнали от граждани, което допълнително мотивира акцията на НАП Пловдив. Освен, че ще има внезапни проверки по пазарите, бранша ще бъде и дистанционно наблюдаван през следващите дни чрез единната електронна система на НАП за връзка с касовите апарати на търговците. Драстични и необосновани спадове в отчитаните обороти ще бъде повод за посещение на място от данъчните, предупреждават от Агенцията

До 2 000 лева стига глобата за неиздаване на касови бележки, обръща внимание НАП Пловдив. До 10 000 лева пък е размерът на санкцията за търговец, който няма фискално устройство.

От Агенцията напомнят още, че сигнали за нарушения на данъчното и осигурителното законодателство могат да се подават на телефон 0700 18 700 на цената на един градски разговор. Сигналите не трябва да са анонимни, като НАП гарантира тяхната конфиденциалност.

Коментари

Остави коментар