Общество

98-годишна пациентка посрещна рождения си ден в МБАЛ-Пазарджик

Написано от ПЗИНФО
Един по-различен рожден ден отпразнува Димитрия Мишлакова от Пазарджик. Тя навърши днес 98 години, а за да я зарадват от Отделението по ортопедия и травматология на МБАЛ-Пазарджик, я изненадаха в болничното легло с торта и цветя.
Възрастната жена е приета на 25 януари в много тежко състояние, след като паднала. Тя постъпва в Ортопедично отделение неадекватна, неориентирана и с фрактури. При прегледа, който началникът на отделението д-р Иво Тодоров и прави установява лошо счупване на левия крак в долната третина на бедрото с голям брой фрагменти, което е силно раздробено, и то на фона на много тежка остеопороза. Оказва се, че тя има и придружаващо счупване на шийката на бедрото, което не е лекувано.
Д-р Тодоров сформира екип, който след обсъждане на случая взима решение да бъде извършена операция като се използва модерната миниинвазивна методика със заключена плака. Операцията започва около 16 часа и продължава повече от 2 часа. Извършва я началникът на отделението д-р Тодоров в екип с д-р Борис Маринков, д-р Димитър Иванов, операционна сестра Таня Александрова и анестезиологична сестра Спаска Петрова.
Преди операцията заради напредналата възраст на пациентката и ниски стойности на хемоглобина се налага и кръвопреливане.
„Операцията премина без усложнения и проблеми, въпреки пртесненията, които имахме. Приложихме миниинвазивна методика, защото е по-малко рискова при такъв възрастен пациент и кръвозагубата е по-малка. Сложността на операцията произтече повече от вида на фрактурата, многото счупвания на крака и остеопорозата. Следоперативният период преминава спокойно. Няма проблем с раната. Общото състояние на жената се подобрява благодарение на адекватната рехабилитация и грижите за нея в отделението. Към момента е добре. Другият вариант освен оперативна интервенция беше гипсиране от кръста надолу на тялото, което няма как да бъде приложено при такъв възрастен пациент“, обясни началникът на ортопедично отделение д-р Иво Тодоров.
След като разбират, че по време на престоя и в отделението Димитрия Мишлакова ще има рожден ден лекарите, медицинските сестри и санитарите решават да го отпразнуват с нея и да я изненадат с торта.
Екипът на Отделението по ортопедия и травматология пожелава на баба Димитрия да се възстанови и да проходи.
„Нека бъде жива и здрава и да празнува 100-годишен юбилей със своите близки, а не в болница“, пожелаха лекарите на Димитрия Мишлакова, която е един от най-възрастните пациенти на отделението в цялата му история.

Коментари