Институции

92 години от гибелта на Александър Стамболийски

Славовица

Народният представител от ГЕРБ – Пазарджик Десислава Костадинова бе гост на възпоменателен събор в памет на Александър Стамболийски. Костадинова бе на „Янини грамади” по покана на председателя на ПП”Обединени земеделци” Петя Ставрева.

Тази година в местността край септемврийското село Славовица земеделци от цялата страна отбелязаха 92 години от трагичната гибел на своя виден водач от началото на миналия век. Най-многобройната и забелязваща се група бе тази от далечен Шумен. На поляната можеха да се срещнат от невръстни деца, до земеделци на преклонна възраст.

По традицията бе отслужена панихида, а от трибуната говориха лидерите на „Обединени земеделци” и важните гости на възпоменанието.

Петя Ставрева говори за обединението на земеделците не само у нас, но и на Балканския полуостров, защото проблемите са идентични и вместо конкуренти, те биха могли да бъдат партньори.

Областният лидер на „Обединени земеделци” Емил Йончев пък припомни пред множеството земеделци от цялата страна за Александър Стамболийски, делата и съдбата му. Йончев цитира британския журналист Джеймс Баучер, който пише ”И до ден днешен единственият бюст на Български политик в Музея на обществото на народите в Женева е този на Александър Стамболийски”. През 1923-та година Хемингуей пише: „Стамболийски бе свален от стари прогермански, армейски офицери, рушветчии, политически интриганти, което в България означава – хора поели достатъчно знания, за да загубят способността си да бъдат повече честни”.

Депутатът Десислава Костадинова поздрави присъстващите от свое име и от името на председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, както и от председателя на парламентарната група и зам.председател на ПП ГЕРБ г-н Цветан Цветанов:

„Пожелавам на всеки, дошъл тук днес, да носи частица от духа на Стамболийски, от неговото държавническо мислене. Защото преди близо век той отстояваше това, което и ние искаме днес – свободна, независима и интегрирана в Европа България.”

След официалната част от възпоменанието и отслужена панихида в памет на загиналите земеделци бяха поднесени венци и цветя пред паметника-костница на Александър Стамболийски.

kutia_darenia

Там Десислава Костадинова се включи в кампания по набирането на средства за къщата- музей „Александър Стамболийски”

 

Коментари