Общество

71 години от смъртта на Методи Шаторов

Пазарджик

Днес ние водим борба да върнем достойната политика, политиката, която да отстоява обществено значими интереси, да се конкурира с хора и с идеи, а не само с пари и с опити за узурпиране на политически марки. Това заяви Янаки Стоилов, зам.-председател на БСП и народен представител по време на възпоменателно тържество пред паметника на Методи Шаторов в Пазарджик.

71-годишнината от смъртта на Методи Шаторов и сражението на връх Милеви скали събра в парк-остров „Свобода” десетки близки на загиналите, симпатизанти, граждани. Янаки Стоилов подчерта, че днес говорим за фашизма не само като историческо явление, но виждаме отново на редица места в Европа, и на Запад, и на Изток, прояви на неофашизъм. Изглежда винаги, когато геополитическите противоречия и неравенствата между хората се задълбочават, на сцената изникват политически сили и движения, които се родеят с фашизма, посочи зам.-председателят на БСП.

Затова днес бием камбаната, защото ние сме тези, които трябва да спрем омразата, ние сме тези, които трябва да предложим друга перспектива на обществото, ако искаме никога да не бъдат съживявани корените и методите на фашизма, категоричен бе Стоилов. Според него има нещо знаменателно в това, че един човек като Методи Шаторов, който биографично и родом не е свързан с Пазарджишкия край, е дошъл тук, за да отдаде своя живот, защото именно този незабравим пример показва, че само силни и всеотдайни личности могат да увличат след себе си други. Вероятно пред нас залогът не е толкова голям, но днес изпитанията и трудностите не са по-малки и нашата задача е също много важна – да дадем път за развитие на България, на Пазарджишкия и другите краища, каза Стоилов.

Цветя на паметника поднесоха председателят на Областния съвет на БАС и кмет на община Стрелча Иван Евстатиев, координаторът на Областен съвет на БСП – Пазарджик Райна Мантарова, зам.-председателят на Общински съвет на БСП – Пазарджик Илко Савов и др.

 

 

 

Коментари