Институции

7 читалища от региона популяризираха културното наследство на България и ЕС по проект на Областна администрация

Написано от ПЗИНФО

Пазарджик

В изпълнение на дейностите по Комуникационната стратегия на Република България за ЕС за 2019 г., Областна администрация Пазарджик реализира проект съвместно с народни читалища от различни общини на региона. Проведени бяха концерти, творчески срещи, изложби, празници свързани с местните традиции и обичаи.

Основните дейности по проекта целят популяризиране на богатото и разнообразно културно наследство на Европа и запознаване на широката общественост с културното многообразие в ЕС. Популяризиране на съвременното европейско изкуство и мястото, което българската култура заема на европейската сцена. Отбелязване приноса на Република България в спасяването на евреите от Холокоста.
100 годишния юбилей на НЧ „ Св.Св.Кирил и Методий-1919“ с. Дорково отбелязаха местните жители и гости. В богатата концертна програма участваха всички творчески състави към читалището – Армънската група“ Фантъна“ Танцова формация“ Цепина“, ансамбъл“ Овчарска песен“ В Народно читалище „Васил Левски-1925“ с. Елшица се проведе празник на виното и песента за тринадесета поредна година. Под мотото „Еликсир на Боговете“ премина конкурсът за най-добро домашно вино.

Във фолклорен празник участваха самодейни състави от различни населени места на региона. Традиционни родопски песни, обичаи и носии представиха самодейците от НЧ „Гео Милев 1930“ с. Фотиново, община Батак. В НЧ „Отец Паисий 1893“ Велинград се проведе лекция-беседа на тема: „Приносът на Република България за спасяването на българските евреи“.

Учениците посланици на ЕС от ПГ „Алеко Константинов“ гр. Велинград, участваха активно в подготовката на информационната изложба и провеждането на беседата. Богатото културно наследство на ЕС беше представено и от самодейците в НЧ „Никола Йонков Вапцаров 1903“, с. Бяга, община Брацигово, с празника „Земя плодородна, обагрена в рози“. Фотодокументални изложби, посветени на приноса на Република България в спасяването на евреите от Холокоста, бяха подредени и в НЧ „ Просвещение 1871“ гр. Стрелча и НЧ „Просвета 1929“ с. Мало Конаре, където с тържествен концерт беше отбелязана 90-та годишнина от създаването на читалището.

Коментари