Общество

639 бебета са преминали неонатален слухов скрининг в областната болница

Написано от ПЗИНФО

639 бебета, които са родени в МБАЛ-Пазарджик през 2019г., са преминали неонатален слухов скрининг. Само при две от новородените са открити отклонения от нормата. Това показват данните на Здравно-консултативния център за майчино и детско здраве.Той функционира вече пет години и е разкрит във връзка с изпълнението на „Националната програма за подобряване на майчиното и детското здраве 2014–2020 г.” на Министерството на здравеопазването. Центърът обхваща деца под 18 години, родилки на недоносени бебета и бременни с патологична бременност. Една от неговите дейности касае неонаталния слухов скрининг. Това е специално изследване, което се прави в помощ на родителите, за да са наясно дали детето им има някакви проблеми със слуха и необходимо ли е да се предприемат конкретни мерки.
През 2019 година през Здравно -консултативния център са преминали 311 потребители. 115 от тях са деца с хронични заболявания и увреждания. Направени са и 121 психологични консултации, както и 84 консултации от социален работник. Издадени са 319 карти за медицински консултации. През изминалата година са извършени и 38 домашни посещения.
Работата на Здравно-консултативния център за майчино и детско здраве по националната програма продължава и през 2020 година. Центърът за майчино и детско здраве се намира в непосредствена близост до административната сграда на „МБАЛ-Пазарджик” АД /входа на ТЕЛК/ и работи всеки делничен ден от 7,30 до 16.00ч.

Коментари