Институции

50 деца от Пазарджик ще отидат на четвъртото издание на „Здравей, Космос“

Написано от ПЗИНФО

Община Пазарджик за първи път постигна партньорство с най-голямото събитие за космонавтика в България. Четвъртото издание на младежкия научен фестивал „Ало, Космос! Говори България“ се завръща на 25-ти юни в София Тех Парк под патронажа на Министерството на образованието и науката.

Фестивалът е с фокус върху изследването на космоса и има за цел да вдъхнови и запознае с чудесата на науката, технологиите, инженерството, изкуствата и математиката децата на всякаква възраст, техните родители и учители.  Уредени са 50 места за участие на деца от Пазарджик и 50 за техните родители, като ще се подсигури транспорта им на отиване и връщане.

Кандидатурата заедно с данните на родителя се попълва от тук: 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeVcQyyHsLowlRujbeoIPSO5SIli_oTvUln3Qh5DqqUEJi9AA/viewform.

Избраните деца ще  бъдат първите 50, които подадат своето желание за участие – побързайте!

Основната програма на „Ало, Космос 4.0! Говори България!“ тази година предвижда научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от най-различни области на науĸата. Пълната програма може да бъде открита на https://hello-space.eu/program.html

Темите на фестивала отново са насочени ĸъм Космоса и Вселената. Ще бъдат разгледани теми, сред които за черните дупки, телепортацията и ĸвантовото ĸриптиране, пътешествието във времето, ĸлонирането и живота до границите на безсмъртието, Антарĸтида.

Тази година фестивалът ще бъде с още по-голямо международно участие – освен от САЩ, ще има лектори от Великобритания, Италия и също така унгарски щанд, който е с особено добро съвпадение с началото на унгарското председателство на Европейския съюз, което започва на 1 юли тази година. Освен НАСА за тазгодишния фестивал се очаква и включване от ЦЕРН, от Българския антарктически институт, като от 2024 г. фестивалът ще се провежда под патронажа на Министерството на образованието и науката (МОН).

Аĸцентът тази година ще бъде срещата с Майкъл Лопес-Алегрия, американски бивш астронавт на НАСА и настоящ главен астронавт в Axiom Space. Той е рекордьор на НАСА с 10 излитания в открития Космос и общо 67 часа и 40 минути прекарани извън космически кораб. Специалният поздрав, който Лопес-Алегрия подготви за децата на България, можете да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=lkgLWFxul5s

Децата ще могат да се включат в шах турнир, във връзка с напредъка на България в областта, в последните години, организиран с помощта на Българската федерация по шах. Ще бъде показан и модел на печатната машина на Йохан Гутенберг, за да разберат децата как хората преминават от ръкописно преписване на книги към тяхното печатане. Събитието е напълно безплатно за всички посетители.

 

Коментари