Общество

Да си припомним как да се пазим при гръмотевични бури

Предоставяме на вниманието на читателите информация, правена тяхно достояние и преди. Информация, която повечето хора не си дават труд да помнят след последната гръмотевица. Вероятно към тези полезни съвети мога да се добавят още много, но не е зле да си припомним основните. Още повече в сезона на отпуските и излетите или работата на открито, когато, както в последния трагичен инцидент край Широка поляна, гневът на природата може да се развихри и да застигне непредпазливите.

 

Съвети при гръмотевични бури, ако се намирате в дома или на работното място:

― изключете от контакта електрическите уреди, които най-много се влияят от външно пренапрежение – телевизор, компютър, климатик, CD и DVD, електрически уреди.

― с цел защита на сградата от пряко попадане на мълнии може да изградите мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде  заземена съгласно изискванията и периодично проверявана.

― за защита на домакинските уреди и вътрешната електрическа инсталация е препоръчително да има монтирана катодна защита в ел. табло на сградата или устройства като UPS, протектори и разклонители с предпазител и/или катоден отвод.

Съвети при гръмотевични бури, ако се намирате на открито, сред природата и Ви настигне или приближава гръмотевична буря:

― по възможност отдалечете се от електропроводи

― не хващайте/докосвайте метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения

При къмпингуване:

― ако вашата каравана или палатка влезе в контакт със скъсан или повреден електрически проводник или се намира в близост до повредения електропровод, незабавно се отдалечете и останете на безопасно място до пристигане на аварийна група на EVN България.

― ако проводникът е паднал на земята, не го докосвайте! Имайте предвид, че по него е възможно да има напрежение. Стойте далеч – минимум на 8 метра разстояние от проводника!

Коментари