Общество

31 май – Световен ден без тютюнев дим 2018

Пазарджик

Тютюнопушенето допринася за 12 на сто от смъртните случаи от сърдечни заболявания

 

На 31 май страните по целия свят отбелязват Световния ден без тютюн. Инициативата на Световната здравна организация е насочена към подчертаване на рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и призовава за ефективна политика за намаляване нивата на неговото потребление.

Фокусът на кампанията през 2018 г. са сърдечните заболявания, причинени от употребата на тютюн, включително инсулт. Световната здравна организация приканва държавите-членки  да ускорят усилията за контрол на тютюна с цел предпазване на общественото здраве от вредното му въздействие.          

В световен мащаб от сърдечно-съдови заболявания умират повече хора, отколкото всяка друга причина за смърт, а употребата на тютюн и излагането на тютюнев дим допринасят за приблизително 12% от всички смъртни случаи от сърдечни заболявания. 

Информационната кампания, която РЗИ Пазарджик организира по повод Световния ден без тютюнев дим, е насочена към широк кръг от хора на различна възраст, като младите хора са фокус-група. Безплатни консултации за отказване от тютюнопушенето и измерване на въглероден оксид в издишан въздух и количество на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи /Smoker lyzer/ са част от дейностите на двата изнесени кабинета, които ще бъдат ситуирани в гр. Пещера – на 30 май, в центъра на града от 11 ч., и в гр. Пазарджик – на 31 май, в кафе „Линдо“ от 10 до 14 ч. 

Кампанията включва още поредица от обучения за вредата от тютюнопушенето в учебни заведения в областта и здравно-информационни материали./РЗИ

Коментари