Общество

3000 снегорина чистят в цялата страна

Републиканските пътища са проходими при зимни условия,съобщава АПИ.

Все още заради тежките метеорологични условия на територията на Румъния временно е ограничено движението за товарни превозни средства по път I-5 Русе-Бяла в посока Румъния. Пропускат се единствено леки автомобили и автобуси с румънска регистрация.

Проходите „Ришки“, „Предела“, „Котленски“, „Печинско“, „Рожен“ и „Пампорово“ са отворени за движение за всички видове превозни средства. Временно е ограничено движението на товарни автомобили над 10 т през прохода на Републиката. През „Петрохан“ товарните автомобили трябва да бъдат без ремаркета и полуремаркета.

Очаква се утре валежите да спрат. В Североизточна България ще бъде ветровито, което е предпоставка за образуването на снегонавявания и преспи.

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на републиканските пътища. Около 3 000 снегопочистващи машини осигуряват проходимостта на пътната мрежа.

Дежурните в Ситуационния център на Агенция „Пътна инфраструктура“ са приели на тел. 0700 130 20 над 1800 обаждания от началото на снеговалежа до 12,30 ч. днес.

Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да шофират със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи. Блокирането на движението от моторни превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

 

Коментари

Остави коментар