Общество

300 военни тренират спецоперации на Учебен център „Црънча“

Пазарджик Учение „INFLEXIBLE COURAGE“ за национално сертифициране на Тактическа група за Специални операции от състава на 68-ма бригада „Специални сили“ ще се проведе от днес, 20 юни, до 23 юни 2016 г. в района на Специализирания учебен център „Црънча”, община Пазарджик. Военното формирование в състав до 150 военнослужещи е декларирано за участие в Компонентното командване за специални операции на Силите за отговор на НАТО (NRF – NATO Response Force).

 

В учението „INFLEXIBLE COURAGE“ ще участват до 300 военнослужещи, авиационна, транспортна и специализирана техника от състава на 68-ма бригада „Специални сили“ и Военновъздушните сили. Ще се отработват елементи от широк спектър задачи, изпълнявани от Силите за специални операции. Комисия от представители на Щаба на отбраната, Сухопътните войски и щаба на бригадата ще направят оценка на способностите и ще сертифицират военното формирование в присъствието на наблюдатели от Щаба на Специалните операции на НАТО.
По време на деня за високопоставени гости и медии, който ще се проведе на 23 юни, ще бъдат изпълнени парашутни скокове от различни височини, както и стрелби, способи за водене на наблюдение и целеуказване, техники и тактики за неутрализиране на терористи и освобождаване на заложници в транспортни средства, сгради и в планинско-гориста местност.
Като част от Силите за Специални операции на NRF на НАТО Тактическата група за Специални операции ще бъде в готовност за изпълнение на задачи по: водене на специално разузнаване и наблюдение, провеждане на директни акции, оказване на военна помощ и подпомагане чрез обучение и съветване на въоръжените сили на приятелска държава, контратерористични операции, неутрализиране на терористични лидери и освобождаване на заложници.
Командир на Тактическата група за Специални операции в състава на Компонентното командване на Силите за специални операции към Силите за отговор на НАТО е подполковник Божидар Бойков.
Формированието ще застъпи четвъртото си по ред 12-месечно бойно дежурство от 1 януари 2017 г.

Министерство на отбраната

Коментари