Общество Политика

20 милиона лева от Европейските фондове на разположение спешно към Хитрино

София, 13 декември 2016 г.

Средствата са от Програмата за развитие на селските райони и ще бъдат използвани за възстановяване на разрушената инфраструктура

Европейската комисия и българските власти постигнаха съгласие 20 милиона лева  (10 милиона евро) незабавно да бъдат предоставени с цел бързо възстановяване на местната инфраструктура, засегната от трагедията.Решението идва след постоянни контакти с българското правителство и серия консултации в създадената вчера в Европейската комисия работна група в помощ на пострадалото село, в която участват  комисарите по земеделието и регионалното развитие – Фил Хоган и Корина Крецу.

То предвижда ускорена реализация на целеви проекти за възстановяване на разрушената инфраструктура и ще даде възможност и за разкриване на временни работни места в засегнатия район.

Министърът на земеделието Десислава Танева, която е в Брюксел за редовния Съвет по земеделие, обяви след среща със заместник-председателя на Комисията Кристалина Георгиева, че се търсят и други варианти за подкрепа на Хитрино:

"Само ден, след като в Комисията беше създадена работна група за помощ на Хитрино, вече има първи положителен резултат, и той е от огромно значение за нас. Тази незабавна подкрепа за пореден път ни показва, че когато е изправена пред трудни моменти,  България не е сама и българите винаги могат да разчитат на европейска солидарност", заяви Десислава Танева.

Отдел "Преса и медии"

Представителство на ЕК в България

Работещите в Община Пазарджик също ще подпомогнат пострадалото Хитрино

Пазарджик На редовната си пресконференция кметът на Пазарджик Тодор Попов съобщи, че Община Пазарджик ще се включи в подпомагането на пострадалото село с финансови средства, които ще дарят служителите в администрацията.

Коментари