Култура

Златен медал и дипломи за самодейците от Голямо Белово в Петия Световен фампионат по фолклор

Голямо Белово Впечатляващо представяне с интерпретация на обичаите на Бъдни вечер направи Групата за автентичен фолклор при НЧ  „Тодор Каблешков 1874” – село Голямо Белово в в Петия Световен шампионат по фолклор „WORLD FOLK 2015”. Художествени ръководители  на голямобеловци са Анна Кехайова и Росица Терзиева.  25-членния състав на групата – деца, майки, баби и прабаби, не само е впечатлил журито, но и се завръща у дома с Диплом за реализирана приемственост между поколенията.

Участията са две – на 27 август на сцената на Арена амфитеатър – Свети Влас и на 28 август, в амфитеатъра на град Обзор. Родните самодейци са включени и в дефиле, заедно със състави от страната и чужбина, сред които Монголия, Китай, Босна и Херцеговина, Латвия, Русия, Полша, Иран и др. Фестивалното жури присъжда на Групата за автентичен фолклор:

ДИПЛОМ – Световен шампион по фолклор – Световен шампионат по фолклор 2015

ДИПЛОМ – ЗЛАТЕН МЕДАЛ – Световен шампионат по фолклор 2015

ДИПЛОМ – Лауреат на Петия Световен шампионат по фолклор 2015

ДИПЛОМ – Реализирана приемственост между поколенията.

ДИПЛОМ – Съществен принос в запазването и развитието на световните традиционни народни изкуства .                     

ДИПЛОМ – Почетен участник в Световен шампионат по фолклор 2015        

"World Folk 2015" се проведе от 20 до 30 август в Несебър, КК „Слънчев бряг”,Бургас, Обзор и Свети Влас. Организиран е от Световна Асоциация на Фолклорните Фестивали – WАFF, Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали – ЕАFF, World Folklore Academy, Event Vacation, с подкрепата на: UNESCO, IOV-WORLD, CID-UNESCO, както и Общините Несебър, Бургас, Обзор.

Всички изпълнения на Световния шампионат по фолклор "World Folk” се записват и най-добрите от тях се излъчват многократно по кабелни телевизии в България, по  сателитни телевизии с обхват цяла Европа, както и по Световната интернет телевизия "EuroFolkTV". С тези дейности се изпълнява основната цел на Световният шампионат по фолклор "World Folk 2015” за популяризиране на традиционните народни изкуства чрез огромните възможности на масмедиите.

Коментари