Общество

18-метров кръст ще закриля Црънча и района

Написано от ПЗИНФО

На 8 ноември – Събор на св. архангел Михаил и Небесните безплътни сили,

Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай освети 18-метров кръст в местността „Св. Георги Победоносец“ над село Црънча в Пазарджишка духовна околия.

С владиката съслужиха Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, архимандрит Максим, свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Боян Кочев – архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, иконом Василий Кашоров, свещеници от Пазарджишка духовна околия и митрополитският протодякон Илиян Александров.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев.  В церемонията участваха и военният духов оркестър и почетен караул на Съвместното командване на специалните операции с командир генерал-майор Явор Матеев.

След освещаването Високопреосвещеният митрополит Николай се обърна към всички с вдъхновено слово, в което говори за значението на кръста в живота на човека и празника на св. Архангел Михаил и ангелското войнство.

Кметът Тодор Попов също се обърна към

присъстващите кметове на общини, общински съветници, общественици и жители на община Пазарджик с думи на благодарност към митрополита:

„Заедно с Негово Високопреосвещенство митрополит Николай в нашата община сме построили над 10 църкви, много кръстове сме осветили. В момента строим още две в селата Сарая и Драгор. Щастлив съм, че толкова години правим това, което трябва да прави всеки един от нас, а именно да помагаме на всички и да бъдем добри хора и добри християни, защото това е рецептата ние да успяваме. Разбира се да благодаря на дядо Николай, защото той толкова години ни подкрепя във всичко и с личното си присъствие, и с молитвите си, и с поведението си, и с ангажираността към всички храмове, които сме открили“

Празникът продължи с художествена програма на колектива на Народно читалище „Просвета-1922“ от с. Црънча.

Идеята за издигането на 18-метровия кръст

в местността „Гергьова черква“ в Къркарийския рид на Западните Родопи е на различни поколения местни хора. В благородното дело се включили семейство Любчо и Петя Кокови, които подели инициативата на Набор 1956 от селото. Кметът на община Пазарджик Тодор Попов също участвал с лично дарение.

Предание разказва, че на това място има стар параклис на свети Георги, останки от манастир и древнохристиянски църкви. Кръстът е висок 18 метра и е монтиран върху 4-метров фундамент. През нощта ще бъде осветен, а край него са разположени пилони със знамето на България, на Пловдивската митрополия и реплика на знамето на панагюрските въстаници от Четвърти революционен окръг, ушито за Априлското въстание от Райна Княгиня.

Снимки и информация: Пловдивска митрополия

Коментари