Общество

Велинград се прости с отец Александър

Велинград

Седемдесет и пет годишният отец Александър е роден на 16 март 1940г. в град София, като през 1978 г. завършва Софийска духовна семинария и е ръкоположен за дякон от блаженопочившия Пловдивския митрополит Варлаам. На 18 януари 1978г. е ръкоположен за свещеник от приснопаметния Сливенски митрополит Никодим в храм „Св.София” в град Сливен, енорийски свещеник и председател на църковното настоятелство при храмовете в селата Дорково и Ковачево .От 1978г. до последния си дъх служеше ревностно като грижовен пастир за енорията си в този храм.
Последованието на свещеническото опело бе извършено на 1 юни в храм „Успение Богородично” във Велинград с благословението на Пловдивския митрополит Николай от викарния епископ Арсений, заедно с иконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник, архимандрит Яков – архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия и свещеници от епархията.
Множество признателни енорияши, духовни чада на новопредставилия се пред Господа отец Александър бяха дошли, за да изпратят по пътя на вечността един достоен свещенослужител и да се простят със своя многообичан пастир и наставник във вярата.
Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений с голямо вълнение се обърна към многобройното опечалено събрание и определи кончината на отеца като загуба на епархийската ни Църква, загуба на домашната Църква, загуба на скъп съработник на Божията нива.
В своето искрено и прочуствено слово владиката каза: ”От името на епархийския митрополит Николай, на събратята в града и духовната околия, клира в епархията и от мое име изказвам най-дълбоки съчувствия към опечалените, като усърдно се помолим на Бога да му прости и да всели душата му в Своите небесни селения, дето няма скръб и въздишки, а живот вечен. На вас, опечалени близки, моля Бог да прати утеха и дарува сили, за да понесете с християнско примирение и съзнание преждевременната загуба на скъпия ни в Бога отец Александър.
Бог да го прости!Вечна и блажена да бъде паметта му!”

Пловдивска Митрополия

Коментари

Остави коментар