Вашите сигнали

От пощата – добрина към болните деца

По повод международния ден на детето 1 – ви  юни за четвърта поредна година по инициатива на „Сдружение за онкоболни и приятели“, гр. Пазарджик фирма „ИРЕЛИ – ООД” в лицето на Г–н Иван Иванов дариха климатик и 4 броя нови телевизори със съответните стенни поставки, както и монтирането им в болничните стаи на дечицата в отделението по Детска онко – хематология  към Клиника по педиатрия и генетични болести на УМБАЛ „Свети Георги” гр. Пловдив. За доброто настроение на празника част от потребителите на Центъра също донесоха за децата лакомства, играчки, флумастри, моливи, книжки. От дарителската кутия, която бяхме сложили в Центъра от 20 май до 01 юни събрахме 58,60 лв. С набраните средства купихме още игри, карти, пъзели, книжки, за да стигнат за всички лежащо болни деца към този момент. Към инициативата ни се включиха и пенсионерски клуб „Запад”, от който г-жа Стоянка Иванова донесе събраната сума от 82,30 лв., с които закупихме още лакомства и хранителни продукти за празника. С част от потребителите и екипа на ЦСРИ, децата с придружителите им заедно духнахме свещичка за здраве на тортата от нас. Д-р Ангелина Стоянова, Завеждащата на онкохематологичното отделение Доц. Спасова и целия персонал се трогнаха от това, че за поредна година не сме ги забравили. Д-р Стоянова оцени загрижеността ни за подобряване качеството на медицинското обслужване на малките пациенти и подчерта, че след нашето дарение преди 4 години все повече хора се отзовават на потребностите им. Тя благодари на всички, в това число и на медиите за отразяване на добрите дела.

В Детско онкохематологично отделение в гр. Пловдив се лекуват и децата от Област Пазарджик. За празника специално бяха дошли две момичета съответно от Пазарджик и от с. Синитово, които също са лежали в отделението преди години и вече смело мислят и кроят планове за бъдещето – едното вече е студентка, а другото тази година ще кандидатства в Университет. Трогнаха от това, че за този празник все още има добри хора, които са се сетили за тях. Екипа на отделението и родителите на дечицата също благодариха за благородния жест.

По данни на РЗИ, гр. Пазарджик предоставени от Комплексен онкологичен център, гр. Пловдив за регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания в Пазарджишка област са новооткрити 1151 случая само за 2014 г. Регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания до края на 2014 г. в нашата област са общо 9869. Злокачествените новообразувания при деца от 0 до 17 навършени години се увеличават- от 68 през 2012 г. на 70 през 2013 г., новооткрити са 6 нови случая само за 2013 г. – на 5 момчета и 1 момиче, също и 6 нови случая за 2014 г. – на 5 момчета и 1 момиче.

Нека припомним, че на 1 юни 2012 г., част от потребителите и екипа на ЦСРИ на лица с онкологични заболявания поднесоха дарения на децата и на отделението. Фирма „КРИС-АД”, гр. Пазарджик дари за отделението 16 бр. комплекти, съдържащи долен, горен чаршаф и 2 калъфки на стойност 288,00 лв. За игралната зала на отделението фирма „ИРЕЛИ-ООД” дари много комплекти дървени детски играчки, а всяко дете получи по 5 вида играчки и подаръчни пакети с лакомства на обща стойност 1039,29 лв. През 2013 г. фирма „ИРЕЛИ-ООД” дари инфузионна спринцовкова помпа Perfusor Compact S на стойност 2 300,00 лв. за отделението, а през 2014 г. 4 броя стенни подвижни стойки за плазмени телевизори, както и монтирането им в болничните стаи на обща стойност 345,00 лв.

 

 

Коментари

Остави коментар