Общество

16-годишният Борислав Палашев хвана Богоявленския кръст в Пазарджик

Пазарджик 16-годишният Борислав Палашев през тази година извади Богоявленският кръст от ледените води на р. Марица в Пазарджик. Борислав е един от успешните млади хора на града ни – европейски шампион в триатлона, спортист, отличен ученик, неведнъж носител на награди от Фондация „Надеждата на Пазарджик“. Скача за кръста за втори път, през тази година заедно с още двайсетина млади хора между които и една дама. На излизане от водата Борислав пожела на всички най-вече здраве, а на себе си – световна титла.

 

„Когато човек полага усилия, когато успява и Господ му дава знак и успехите не закъсняват. Ти си един от младежите, с които Пазарджик се гордее“. С тези думи кметът Тодор Попов се обърна към Борислав Палашев. Отец Яков пожела на младежа да разчита на вярата и на подкрепата от Господ в целите си.  Сред първите поздравили Борислав беше и зам.-областният управител на Пазарджик Йордан Кожухаров, много граждани.

Традиционно празникът започна с Богоявленска литургия и водосвет в църквата „Света Богородица“, след което към брега на реката потегли литийно шествие, за да бъде хвърлен кръста. Стотици миряни баха дошли да станат свидетели на традицията и да поздравят човека, извадил светинята от водата.

Коментари