Общество

14 милиона влизат в областта от правителствената програма

Пазарджик Правителствената инвестиционна програма ще вкара в пазарджишка област около 14 милиона лева през тази година, съобщи кметът Тодор Попов, който е и единствения представител на общините в Междуведомствения съвет, който разглежда и одобрява внесените за финансиране проекти.

Утре ще бъде огласено правителственото постановление, с което ще бъдат обявени поименните проекти.

Авансово Попов сподели пред местните медии, че община Пазарджик ще получи пари по един общински и два регионални проекта. Пещера и Септември ще получат по 1,5 милиона лева. За община Велинград са одобрени проекти за около милион. Там обаче по програма за бедните региони ще бъдат предоставени 2 милиона лева за селата. 1 милион ще получи и Брацигово.  Половин милион ще получи Стрелча, по 300 000 лева ще е финансирането за Белово и Лесичово. За другите общини Попов не мога да цитира точни данни.

Средствата по тази бюджетна програма са само за тази година, уточни пазарджишкия кмет.През септември ще се направи анализ за това как общините усвояват парите.

Неусвоените средства ще бъдат прехвърлени за следващата година.

Общо в общините ще бъдат финансирани проекти за 290 милиона лева. При одобряването на проектите са взети под внимание  три акцента- да подобряват пътната инфраструктура, да подобряват водоснабдяването с питейна вода и да са свързани с управление на отпадъците.

Общините ще получат веднага 30% от стойността на проекта, останалите пари ще се изплащат срещу фактури за свършена работа.

Попов предупреди колегите си, кметове на общини, че ги чака много сериозна работа, за да успеят успешно да завършат проектите в рамките на тази година.

Попов допълни, че по отношение на пазарджишка област важната пътна отсечка Пазарджик-Пещера-Батак е била оставена за финансиране догодина. За нея ще са необходими около 12 милиона лева.

По-късно ще публикуваме подробности за проектите в Пазарджик.

Коментари

Остави коментар